Premierul Victor Ponta s-a prezentat la Directia Naţională Anticorupţie, fiind citat în dosarul Rovinari -Turceni. Ponta a declarat la ieşirea din sediul DNA că i s-au prezentat rezultatele expertizei din dosarul său, subliniind că a plătit cu 2.000 de lei în plus taxe pe care nu intenţionează să le ceară înapoi.
"Da. Mi s-a dat expertiza. Am plătit cu 2.000 lei în plus taxe, dar nu le mai cer de la statul român", a afirmat premierul întrebat de rezultatele expertizei şi cât s-a stabilit prejudiciul. "Acum stau pe picioare foarte bine", a adăugat acesta ironic.
Victor Ponta a precizat că va da declaraţii când va fi chemat de procuror cu avocatul. "O sa dau declaraţii când mă cheamă procurorul cu avocatul", a spus acesta. Întrebat despre discuţiile cu preşedintele Iohannis, Ponta a arătat că "politica se face în altă parte, nu la DNA".
La intrarea în sediul DNA, premierul a confirmat că expertiza din dosar este finalizată. În ceea ce priveşte eventuale declaraţii, el a arătat că procurorul de caz va decide în acest sens.
În 13 iulie, Victor Ponta a fost chemat la DNA unde a fost anunţat că în dosar s-a dispus efectuarea unei expertize financiar-contabile şi că procurorii au instituit măsura asigurătorie a sechestrului asupra bunurilor mobile şi imobile ce îi aparţin în dosarul Rovinari -Turceni în care acesta este urmărit penal pentru fals în înscrisuri sub semnătură privată, complicitate la evaziune fiscală în formă continuată şi spălare de bani.
Tot atunci, DNA i-a schimbat calitatea în acest dosar din suspect în inculpat, premierul prevalându-se de dreptul la tăcere, astfel că nu a dat o declaraţie în faţa procurorului.
"În cauză, procurorii au instituit măsura asigurătorie a sechestrului asupra bunurilor mobile şi imobile ce aparţin inculpatului Ponta Victor-Viorel. Inculpatului Ponta Victor-Viorel i s-a adus la cunoştinţă calitatea procesuală în conformitate cu prevederile art. 309 Cod de procedură penală", se arată într-un comunicat al DNA remis la acea dată AGERPRES.
Potrivit sursei citate, procurorii DNA au dispus punerea în mişcare a acţiunii penale faţă de Victor Ponta, la data faptelor avocat, reprezentant legal al Cabinetului Individual de Avocat "Ponta Victor-Viorel", în prezent prim-ministru, sub aspectul săvârşirii infracţiunilor de fals în înscrisuri sub semnătură privată (17 infracţiuni), complicitate la evaziune fiscală, în formă continuată, spălarea banilor.
În ordonanţa procurorilor se arată că, în cauză, există date şi probe din care rezultă că o parte însemnată din sumele obţinute de către SCA "Şova şi Asociaţii" de la complexurile energetice Turceni şi Rovinari a fost destinată exclusiv interesului personal al lui Dan Şova şi al persoanelor din sfera sa relaţională.
La data 6 mai 2015, în contextul documentării, de către procurori, a aspectelor privind relaţiile contractuale ale societăţii de avocatură SCA "Şova şi Asociaţii", s-a dispus predarea, de către autoritatea fiscală competentă, a tuturor înscrisurilor existente privind actele de inspecţie fiscală efectuate la Cabinetul de Avocat "Ponta Victor Viorel".
Conform DNA, în urma analizării înscrisurilor, în raport de probele ce fuseseră deja administrate în cauză, a rezultat că, la 30 august 2007, între SCA "Şova şi Asociaţii", reprezentată de Dan Şova, şi Cabinetul Individual de Avocat "Ponta VicVictor-Viorel", reprezentat de Victor Ponta, s-a încheiat o convenţie de conlucrare profesională, având ca obiect conlucrarea celor două părţi în dosarele de natură penală, de drept penal al afacerilor, precum şi în alte cauze în care se va ivi necesitatea.
Convenţia s-a încheiat pe o perioadă nedeterminată. În convenţie s-a prevăzut că, pentru lucrările profesionale efectuate în conlucrare, onorariile să fie încasate de societatea de avocaţi, iar avocatul Victor Ponta să primească o sumă fixă de 2.000 euro, pentru care va emite o factură lunară.
Prin act adiţional, arată procurorii, începând cu luna aprilie 2008, s-a majorat la suma de 3.000 euro/lună onorariul avocatului Victor Ponta.
Convenţia de conlucrare s-a încheiat în luna decembrie 2008, moment în care Victor Ponta a devenit ministru.
Pentru presupusele activităţi efectuate în conlucrare, avocatul Victor Ponta a emis în perioada octombrie 2007 – decembrie 2008 un număr de 17 facturi fiscale în valoare de 181.439,98 lei, precizează DNA.
Procurorii susţin că facturile fiscale au fost transmise spre decontare societăţii de avocaţi SCA "Şova şi Asociaţii", care a efectuat plata contravalorii lor, după care le-a înregistrat în contabilitate.
"Sumele aferente celor 17 facturi reprezintă cheltuieli ce nu au la bază operaţiuni reale, având în vedere că, în realitate, Ponta Victor-Viorel nu a efectuat niciun fel de activitate profesională în temeiul convenţiei de conlucrare. Şova Dan-Coman a fost singura persoană cu drept de dispoziţie în privinţa oricăror acţiuni de orice natură care implicau societatea de avocaţi. Ulterior, pe fondul unor controale fiscale, desfăşurate în perioada mai-octombrie 2011, Ponta Victor-Viorel s-a înţeles cu Şova Dan-Coman ca acesta să întocmească în cadrul societăţii de avocaţi rapoarte de activitate juridică, pretins a fi prestată de Ponta Victor-Viorel, corespunzătoare celor 16 luni cât a durat convenţia. Întrucât specializarea juridică lui Ponta Victor-Viorel este dreptul penal s-a stabilit ca activităţile să vizeze asistenţa juridică în dosare de natură penală în legătură cu clienţii societăţii de avocaţi. Astfel, în cursul lunii august 2011, s-au întocmit în fals 16 înscrisuri corespunzătoare câte unei luni din intervalul septembrie 2007 – decembrie 2008", arată DNA.
"Cele 16 înscrisuri falsificate de Ponta Victor-Viorel au fost tehnoredactate prin metoda 'copy paste' după modelul înscrisurilor privind activitatea juridică desfăşurată de mai mulţi avocaţi din cadrul SCA 'Şova şi Asociaţii', avocaţi care au declarat că nu au conlucrat niciodată cu Ponta Victor-Viorel. În realitate, Ponta Victor-Viorel nu a efectuat niciuna din activităţile respective, nici măcar în parte. Ponta Victor-Viorel a folosit o parte din sumele obţinute de la SCA 'Şova şi Asociaţii' pentru cumpărarea a două apartamente de lux într-un complex rezidenţial situat în Bucureşti", mai spune DNA.
De asemenea, în perioada 11 noiembrie 2008 – iunie 2009, Victor Ponta a mai beneficiat de foloase din partea societăţii de avocaţi, constând în transmiterea dreptului de utilizare cu titlu gratuit a autoturismului marca Mitsubishi Lancer Evo 10.
În tot acest timp, societatea de avocaţi a plătit avansul (37.027,41 lei), ratele de leasing (aproximativ 6.000 lei/ lună) şi alte obligaţii către firmă de leasing, în total, 79.641,11 lei.
În luna iunie 2009, Victor Ponta a preluat leasingul autoturismului fără să mai achite vreo sumă de bani societăţii de avocaţi.
DNA mai precizează că autoturismul a fost achiziţionat de societatea de avocaţi SCA "Şova şi Asociaţii", la solicitarea expresă a lui Victor Ponta. AGERPRES