Victor Ponta nu a semnat nicio hârtie referitoare la Roșia Montană
Fostul prim-ministru al României, Victor Ponta, a fost invitat în emisiunea Marius Tucă Show, acolo unde a precizat că el nu a semnat documentul prin care Roșia Montană intra în patrimoniul UNESCO.
Acesta a mai spus că Dacian Cioloș este cel care a semnat această hârtie. Restul prim-miniștrilor care au urmat cu făcut cereri pentru ca Roșia Montană să nu intre în UNESCO până când nu se termina procesul.
„Nu am semnat nicio hârtie legată de Roșia Montană. În România, în 25 de ani, sunt doar două hârtii semnate de Guvern. Cioloș a semnat hârtia ca Roșia Montană să intre în Patrimoniul UNESCO.
Singurii oameni care răspund juridic sunt cei care au semnat. A venit Grindeanu, după aceea Tudose și Dăncilă și toți au făcut cereri să nu intrăm în UNESCO până nu se termină procesul, pentru că însemna să-l pierdem”, a spus Victor Ponta în emisiunea difuzată live de Gândul.
Acesta a mai precizat că motivul pentru care Dacian Cioloș a venit la guvernare a fost pentru ca el să plece.
„Eu cred că Cioloș din cauza asta a venit la guvernare, ca să plec eu. Guvernul României, care mi-a dat licența, nu m-a mai lăsat să exploatez”, a menționat Victor Ponta.
Roșia Montană, trecută la UNESCO fără nicio consultare
Zilele trecute, purtătorul de cuvânt al PSD, Lucian Romașcanu, a declarat că Roșia Montană a fost trecută la UNESCO fără nicio consultare.
Romașcanu a declarat că prima acțiune a fost includerea Roșiei Montane în lista UNESCO în ultima zi de mandat de către Corina Șuteu. Aceasta s-a produs fără a consulta colegii din Guvern și fără a obține avizele necesare.
Romașcanu nu înțelege de ce se aduce vorba despre Ponta în această chestiune. A subliniat că, la acea vreme, Radu Berceanu a fost cel care a negociat un acord.
”Prima chestiune a fost acea introducere în ultima zi de mandat pe lista UNESCO a Roşiei Montane de către Corina Şuteu, un lucru făcut fără consultarea colegilor din Guvern, fără să ia avize.
Nu era obligatorie, dar atâta timp cât iei o decizie de genul ăsta pe un proiect extrem de important pornit tot de dreapta, nu ştiu de ce se vorbeşte de Ponta aici. A fost un acord, înţeleg, negociat la momentul respectiv de Radu Berceanu.
Pe ultima secundă, fără să te consulţi cu nimeni, dar înţeleg că a existat ulterior acordul lui Dacian Cioloş să înscrii Roşia Montană, dând un argument echipei de avocaţi ai Roşiei Montane să spună că nu se poate exploata”, a afirmat Romaşcanu.
PSD a propus întreruperea procedurii de înscriere
Romașcanu a detaliat că în perioada guvernării lui Orban, PSD a sugerat suspendarea procesului de includere a Roșiei Montane în UNESCO. Acest lucru trebuia să se întâmple până la soluționarea pe fond și obținerea unei decizii din partea Curții de Arbitraj.
Cu toate acestea, această inițiativă nu a fost pusă în practică. USR a insistat pentru continuarea procesului de includere în UNESCO.
Executivul condus de Orban a optat să continue această procedură. Asta a condus la pierderea litigiului în fața Curții de Arbitraj în prezent.
Romașcanu a încheiat că, având în vedere intențiile negative în conducerea României, există îngrijorări cu privire la sume semnificative.
”După care a venit pe guvernul Orban, PSD a spus să întrerupem această procedură, până la judecarea pe fond şi obţinerea unei decizii a Curţii de Arbitraj, nu s-a putut, iar USR care apără pe oricine de orice, au pus presiune pe continuarea procesului de înscriere în UNESCO.
Guvernul Orban a luat această decizie şi iată ne aflăm astăzi în situaţia de a pierde acest litigiu la Curtea de Arbitraj.
Ce poate fi spus ca o concluzie la acest proces de rele intenţii care s-au întâmplat în guvernarea României este că avem, sper să nu, dar se vorbeşte de 2 miliarde, mai avem un miliard plus TVA de la vaccinuri, mai avem câteva milioane bune pe Cuminţenia Pământului, deci guvernul Cioloş nu e guvernul zero, e guvernul cu multe miliarde cu minus”, a mai declarat Romaşcanu.