Victor Ponta a declarat vineri, la ProTV, că menționarea tot mai frecventă a numelui lui Dumnezeu ține de maturizare și de vârstă, explicând că a înțeles că nu trebuie să se refere la Dumnezeu doar în momentele dificile.
Victor Ponta nu a fost pregătit în 2014
El a recunoscut că, în tinerețe, obișnuia să se gândească la divinitate doar atunci când avea probleme, dar acum consideră că Dumnezeu este mereu alături de oameni.
Făcând referire la înfrângerea sa în alegerile prezidențiale din 2014, Ponta a spus că acel moment a fost o lecție și că nu i-a fost dat spre rău, ci pentru binele său, deoarece nu era pregătit atunci să ocupe funcția de președinte. El a subliniat că deși simte profund credința, o împărtășește mai puțin decât o trăiește, deoarece consideră că aceasta este mai degrabă o experiență interioară.
Biserica este un pilon pentru o națiune
În plus, Victor Ponta a afirmat că religia și biserica, alături de armată și familie, sunt valori fundamentale pentru România. În opinia sa, acestea reprezintă piloni esențiali ai unei națiuni, fără de care aceasta s-ar prăbuși.
„Cred că ține de maturizarea fiecăruia și de vârstă, probabil, să înțelegi că nu trebuie să te referi la Dumnezeu doar când ți-e rău. Cam așa făceam, când eram mai tineri, dacă mă loveam, dacă aveam vreo nenorocire, cred că Dumnezeu e tot timpul cu noi și, de multe ori, cum a fost momentul când am pierdut alegerile, de fapt a fost o lecție, nu mi-a vrut răul, mi-a vrut binele, cred că nu eram pregătit în 2014 să fiu președinte.
Cred că Dumnezeu e tot timpul cu noi și cred că de multe ori- cum a fost când am pierdut alegerile- a fost de fapt o lecție. Nu mi-a vrut răul, mi-a vrut binele, cred că nu eram pregătit în 2014 să fiu președinte. Este ceva ce simt și împărtășesc mult mai puțin față de ceea ce simt, pentru că credința e în interior și mai puțin în afară, dar cred că între valorile naționale ale României, religia, biserică, alături de armată, de familie sunt lucruri într-adevăr esențiale, sunt niște piloni pe care poți să stai ca o țară, altfel, te prăbușești”, spune Ponta.
Victor Ponta și-a anunțat oficial candidatura ca independent la alegerile prezidențiale din 2025, depunându-și dosarul pe 12 martie. Fostul premier a explicat că decizia sa a fost determinată în primul rând de anularea alegerilor din decembrie 2024, eveniment pe care l-a descris drept „șocant” atât pentru el, cât și pentru întreaga țară.
”Fără influențe externe din partea altor state”
Ponta a mărturisit că la hotărârea sa a contribuit și o discuție cu copiii săi mai mari, Andrei și Irina, care l-au încurajat să intre în cursă. El a subliniat că este esențial ca doar românii să decidă cine va conduce țara, fără influențe externe din partea altor state, instituții sau organizații.
Întrebat despre credința sa, fostul premier a precizat că o consideră un aspect profund personal, afirmând: „Împărtășesc mult mai puțin decât ceea ce simt, pentru că până la urmă credința e în interior și mai puțin în afară.”
„România este într-o criză fără precedent după 1989, o criză politică, economică şi socială. Au anulat alegerile şi votul românilor din 24 noiembrie. Au blocat candidaţii pe care sistemul nu-i vrea şi vreau să văd astăzi dacă voi fi lăsat să candidez pentru că, probabil, sunt considerat un pericol la fel de mare ca şi alţi candidaţi care au fost blocaţi. Nu trebuie să mergem mai departe doar pe voinţa sistemului şi a partidelor.
Cred că România are nevoie de un nou început după ce încrederea între cetăţean şi cei care îl conduc s-a rupt, după ce economia românească s-a blocat şi este într-un moment mai greu chiar decât în 2010, după ce ne-am împrumutat cu 200 de miliarde de euro, din care nu am rămas cu aproape nimic, după ce firmele româneşti sunt din nou împovărate cu taxe şi impozite pe care noi le-am scăzut în urmă cu 10 ani”, a afirmat Ponta, la sediul BEC, după ce şi-a depus candidatura.