El a declarat, luni seară, într-o emisiune la postul de televiziune Antena 3, că majorarea pensiilor este prevăzută în strategia fiscal- bugetară.

"Lucrurile trebuie să fie foarte clare. Banii pe care îi dăm la pensii vin tot de la oameni, pentru că nu îi am nici eu, nici doamna Petrescu (n.r.- Ioana Petrescu, ministrul de Finanţe). Românii au muncit mai mult anul trecut. Anul acesta, deja pe prima lună s-a înregistrat o creştere a comenzilor în industrie cu 10%. Oamenii muncesc mai mult. Muncesc mai eficient. Asta înseamnă că avem creştere economică', a afirmat Ponta, citat de Agerpres.

Intervenția premierului a venit după ce ministrul finanțelor Ioana Petrescu, invitată în aceeași emisiunie, a precizat că "Dacă doamna Plumb vrea să crească pensiile, o să avem o discuţie, să vedem în ce mod putem face acest lucru. Trebuie să discutăm dacă există spaţiu bugetar de a face aşa ceva, dar eu o susţin pe doamna Plumb şi măsurile sociale pe care le propune, dar cum am spus: în măsura în care există".

Premierul speră ca măsurile de creştere economică să fie aplicate în acelaşi timp cu cele de combatere a evaziunii fiscale.

Anunțul premierului vine la doar câteva zile de la aprobarea noului program de guvernare, conform căruia Executivul dorește modificarea sistemul de pensii, astfel încât să fie bazat pe conturi individuale de economisire, care să preia, ca pondere, un procent tot mai mare din venitul de înlocuire şi din venitul total al asigurărilor sociale ale asiguratului.

"Pornind de la convingerea că sustenabilitatea unui sistem de pensii ţine de aplicarea principiului contributivităţii, prin acumulare, şi al responsabilităţii individuale, vom promova dezvoltarea unui sistem de pensii durabil, bazat pe conturi individuale de economisire care să preia, ca pondere, un procent tot mai mare din venitul de înlocuire şi totodată din venitul total al asigurărilor sociale ale asiguratului. În acest sens, vom susţine schimbarea principiilor care guvernează sistemul public de pensii, prin centrarea sistemului pe principiul contributivităţii şi al responsabilităţii individuale printr-un sistem de conturi individuale de economisire pentru pensia publică (Pilon I) cu asigurarea pe perioada de tranziţie către noul sistem a măsurilor de atenuare a costurilor reformei, fără afectarea veniturilor beneficiarilor în plată sau cu perioadă de acumulare mică", se arată în programul de guvernare promovat de noul executiv condus de Victor Ponta.

În urmă cu o zi, premierul declara la un alt post de televiziune că "Avem o uriaşă problemă că, matematic, peste 20-25 de ani nu mai plăteşte nimeni pensiile. Marea problemă e să ai şi acoperirea bugetară. Contul indivitual priveşte oamenii care vor ieşi la pensie peste 40 de ani".

Premierul a afirmat că în ce priveşte sistemul de pensii contul individual de economisire va fi o mare provocare şi se va referi la cei care ies la pensie peste 40 de ani.

În ce priveşte o nouă lege a pensiilor, Ponta a menţionat că aceasta trebuie discutată înainte de a fi adoptată cu Curtea Constituţională.