Comisia de Etică a Universității din București s-a autosesizat în privința lucrării premierului imediat după apariția acuzațiilor de plagiat.
Celelalte două instituţii care au studiat lucrarea de doctorat a lui Victor Ponta sunt Consiliului Naţional de Atestare a Titlurilor, Diplomelor şi Certificatelor Universitare (CNATDCU) şi Consiliul Naţional de Etică (CNE).
Acestea și-au exprimat punctele de vedere, care sunt contradictorii: prima a demonstrat plagiatul, iar a doua a arătat că Ponta este nevinovat.
Comisia de etică a Universităţii Bucureşti exprimă serioase dubii privind actul de coordonare ştiinţifică în cazul tezei de doctorat ‘Curtea Penală Internaţională’ a lui Victor Ponta şi consideră că ‘încalcă principiile eticii, integrităţii şi bunei conduite în activitatea de cercetare", se arată în punctul de vedere al comisiei, semnat de preşedintele acestui for, Marian Popescu.
Comisia a luat în considerare numai aspecte care privesc tactica şi integritatea academică în redactarea unei teze de doctorat, fără a se pronunţa pe chestiuni de conţinut care ţin de domeniul de referinţă al tezei.
"Pentru o lucrarea ştiinţifică cum este teza de doctorat, recunoaşterea plagiatului este dată de nerespectarea regulilor de citare care să permită localizarea fără dubii a preluării de text sau idee în cadrul operei-sursă. Simpla includere a unei lucrări la bibliografie nu constituie în sine o citare aşa cum impun regulile cutumiare ale onestităţii ştiinţifice şi academice, cunoscute şi aplicate în întreaga lume de secole", se arată în punctul de vedere citat.