Fostul premier Victor Ponta a decis să dea în judecată ministerul Finanțelor, DNA, dar și pe procurorul Jean Uncheșelu pentru prejudiciile suferite în dosarul „Turceni - Rovinari”. Ce acuzații aduce fostul prim-ministru?
Victor Ponta dă în judecată statul român
Fostul premier al României Victor Ponta a inițiat o acțiune în justiție împotriva statului român, Ministerului Finanțelor, Direcției Naționale Anticorupție (DNA) și procurorului Jean Uncheșelu, cel care l-a trimis în judecată în dosarul Turceni – Rovinari, dosar în care Ponta a fost achitat definitiv la finalul anului trecut.
Acțiunea legală a lui Ponta a fost înregistrată la Tribunalul București pe data de 26 aprilie și vizează răspunderea delictuală a pârâților pentru acuzațiile neîntemeiate care au dus la procesul în care fostul premier a fost implicat.
Fostul prim-ministru Victor Ponta și fostul senator Dan Șova au fost achitați de magistrații instanței supreme în 28 decembrie 2023 în dosarul „Turceni – Rovinari”, în care erau acuzați de fapte de corupție legate de încheierea unor contracte de consultanță. Decizia de achitare a fost definitivă.
În februarie, Victor Ponta a anunțat că intenționează să-l dea în judecată pe procurorul Jean Uncheșelu pentru prejudiciile suferite din cauza acuzațiilor false. Ponta a declarat că vrea să obțină compensații pentru cei opt ani și jumătate petrecuți în procesul generat de dosarul „Turceni – Rovinari”.
Fostul premier a susținut că dosarul a avut ca scop îndepărtarea sa din funcție
La momentul achitării definitive, Victor Ponta a subliniat că a fost întotdeauna nevinovat și că dosarul penal a avut drept scop îndepărtarea sa din funcție.
El și-a exprimat regretul pentru cheltuielile inutile făcute de statul român pentru expertize, percheziții și alte proceduri în dosar, estimând că acestea au depășit un milion de euro.
„Am fost tot timpul nevinovat și dosarul penal a avut, de la început, scopul de a mă îndepărta din funcție. Mă bucur că am avut încredere în Justiție; le cer iertare celorlalți 4 inculpați (toți achitați) care au fost «victime colaterale»; îmi pare rău pentru suferința familiei și a prietenilor mei din această perioadă.
Regret că statul român (adică noi toți) a plătit cheltuieli inutile de peste 1 milion de euro – expertize, percheziții, magistrați, avocați etc., doar să justifice o acuzație evident neserioasă și netemeinică. Nu am nicio așteptare și nicio dorință de revanșă față de autorii acestui dosar sau față de cei care au profitat politic.
Nu vreau însă să uităm că, prin acest dosar și demisia impusă, a fost schimbată soarta mea, a multor alți oameni nevinovați și chiar destinul politic al României. Îmi doresc ca asemenea abuzuri să nu se mai repete niciodată în țara noastră”, a arătat Ponta atunci.
Ce acuzații îi aduce procurorului Jean Uncheșelu?
Fostul premier l-a acuzat pe procurorul Jean Uncheșelu de abuz, susținând că acesta a executat un ordin ilegal cu știință, sub conducerea fostei șefe a DNA, Laura Codruța Kovesi. Ponta a criticat dur sistemul judiciar și a evidențiat impactul negativ al acțiunilor acestuia asupra vieții sale personale și politice.
„A îndeplinit un ordin de la șefa lui știind de la bun început că ordinul este ilegal și că toți oamenii acuzați sunt nevinovați”, declara fostul premier, adăugând că „procurorul Uncheşelu a fost și recompensat pentru îndeplinirea acestui ordin abuziv, a fost preluat la Parchetul European de către doamna Kovesi, primește lunar un salariu de mii de euro din bani europeni și nu plătește din buzunarul său nimic, plătește Statul Român”.
În dosarul „Turceni – Rovinari”, Victor Ponta a fost trimis în judecată în 17 septembrie 2015, fiind acuzat de fals în înscrisuri sub semnătură privată, complicitate la evaziune fiscală și spălarea banilor.
Procurorii îl acuzau pe Victor Ponta că, în perioada octombrie 2007 – decembrie 2008, prin cabinetul său de avocat, a obținut de la Societatea Civilă de Avocați „Șova și Asociații” 181.439,98 de lei, pentru activități care figurează în acte, dar care nu ar fi fost efectuate.