Fostul premier Victor Ponta a fost pus sub control judiciar, pentru o perioadă de 60 de zile, de către procurorii DNA Ploieşti, în dosarul în care a fost audiat, marţi după-amiază, timp de aproximativ o oră şi jumătate.
Potrivit unui comunicat de presă al DNA, Victor Ponta este urmărit penal într-un nou dosar pentru folosire a influenţei ori autorităţii în scopul obţinerii pentru sine ori pentru altul de bani, bunuri sau alte foloase necuvenite şi complicitate la infracţiunea de spălare de bani.
Procurorii spun că Ponta şi-a folosit autoritatea pentru confirmarea propunerii unui om de afaceri drept candidat într-un colegiu în care exista certitudinea că acesta va câştiga.
"Pentru desemnarea drept candidat pe listele unui partid politic a unui om de afaceri, într-un colegiu electoral în care formaţiunea politică să aibă certitudinea că va obţine mandatul pentru care se candida, Ponta Victor Viorel, în calitatea sa de preşedinte al respectivului partid politic, şi-a folosit autoritatea pentru confirmarea propunerii acelui om de afaceri pe lista de candidaţi", se arată în comunicatul citat.
Confirmarea propunerii a fost făcută de Ponta în scopul obţinerii de foloase ce nu i se cuveneau, constând în plata sumei de 220.000 euro, necesară organizării unei vizite în România a unei personalităţi politice străine, mai arată DNA.
"Se urmărea astfel ca, prin mediatizarea unor întâlniri alături de personalitatea care beneficia de notorietate internaţională, Ponta Victor Viorel să câştige capital electoral, în condiţiile în care, în cursul anului 2012, potrivit calendarului electoral, urmau să aibă loc alegeri locale şi parlamentare. Suma de 220.000 de euro a fost obţinută prin persoane interpuse, de la omul de afaceri plasat pe un loc eligibil", se precizează în comunicat.
În acest context, întreaga activitate a fost organizată prin intermediul unei organizaţii nonprofit şi apolitice, pentru a crea aparenţa că vizita fostului lider străin nu are loc la iniţiativa partidului, iar opiniei publice să îi fie indusă ideea că întâlnirea persoanei publice străine cu Ponta ar fi avut loc la iniţiativa celui dintâi.
"În acest scop, Ponta Victor Viorel împreună cu omul de afaceri i-au solicitat reprezentantului organizaţiei nonprofit să găsească o modalitate prin care politicianul străin să fie chemat în România fără să fie cunoscut faptul că iniţiativa îi aparţinea lui Ponta Victor Viorel, iar plata ocazionată de organizarea acestui eveniment să fie suportată de omul de afaceri prin intermediul unei societăţi comerciale controlate prin persoane interpuse. În acest sens, pentru a disimula originea ilicită a sumei de 220.000 de euro, inculpatul Ponta Victor Viorel a acceptat, în conivenţă cu omul de afaceri, încheierea succesivă a două contracte", mai spun procurorii.
Potrivit acestora, ca urmare a primirii sumei de 220.000 euro, omul de afaceri a fost confirmat de către Victor Ponta, preşedinte al partidului, drept candidat al formaţiunii politice în cadrul unui colegiu electoral din judeţul Prahova.
În urma alegerilor, omul de afaceri a şi dobândit calitatea de deputat în Parlamentul României.
Fostul premier Victor Ponta a fost plasat sub control judiciar, pe perioada celor 60 de zile în care este valabilă măsura, având interdicţia de a părăsi ţara fără încuviinţarea procurorului/judecătorului competent, de a se apropia şi de a comunica cu anumite persoane şi de a face declaraţii în mass-media referitoare la obiectul cauzei sau aprecieri la adresa procurorilor care instrumentează cauza, la celelalte persoane cercetate în cauză, precum şi la martorii audiaţi în cauză.
Procurorii DNA subliniază că, în ultima perioadă, în politica românească a apărut o practică potrivit căreia oamenii potent financiar pot accede cu uşurinţă în funcţii de demnitate publică alese, fiind promovaţi de conducerile partidelor politice cu scopul direct şi nemijlocit de a asigura finanţarea ilegală a partidelor în campaniile electorale.
"În acest context, în condiţiile în care legea partidelor politice şi legile electorale care s-au succedat stabilesc în mod expres modul de finanţare a partidelor şi a campaniilor electorale, acest mecanism fraudulos este de natură a aduce grave prejudicii democraţiei care presupune ab initio ca persoanele care acced în funcţii de demnitate publică să fie alese de către popor potrivit principiului reprezentativităţii pe criterii de competenţă profesională şi probitate. Practic orice plată făcută în aceste condiţii constituie un folos necuvenit atâta timp cât accederea pe listele de candidaţi într-un colegiu care să asigure obţinerea mandatului este condiţionată de efectuarea acesteia", se mai arată în comunicatul DNA.
Deputatul Sebastian Ghiţă a declarat marţi, la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie, că a fost citat la DNA Ploieşti pentru a fi audiat într-un dosar în care apare şi numele fostului premier britanic Tony Blair.
"Am fost citat pentru astăzi la DNA Ploieşti. Din ce am înţeles eu, este vorba despre întâlnirea din 2011 dintre ambasadorul Marii Britanii la Bucureşti, domnul Tony Blair, domnul Răzvan Mihai Ungureanu şi acordarea titlului de Doctor Honoris Causa domnului Tony Blair. Și cred că cei de la DNA Ploieşti investighează acum problema Tony Blair", a spus Sebastian Ghiţă, înainte de a participa la un proces de la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie în care este judecat pentru corupţie.
AGERPRES