Așadar, Victor Ponta a lansat mai multe declarații dure. Potrivit fostului premier, autoritățile măresc taxele deoarece nu sunt „în stare” să colecteze banii din piață care există.
„Mărim toate taxele pentru că nu suntem în stare să colectăm banii din piață care există. Acum, prima dată din noiembrie 2015, este cineva care să se ocupe (n.red de România). Ciolacu e premier. E șef de partid, e pus de el. Noi am avut 8 ani de pauză a statului român, iar acum ne explodează totul în cap”, a declarat Victor Ponta pentru Gândul.
Victor Ponta spune că datoria României din ultimii 8 ani este de 100 de miliarde de euro
De asemenea, acesta a susținut că datoria României din ultimii 8 ani este de 100 de miliarde de euro. Astfel, subliniază el, banii s-au prăpădit fără a se face nimic concret.
„Banii i-am prăpădit. S-au dus pe dobânzi, ajutoare, salarii. Problema este că oamenii s-au dus în excursie în Grecia și Bulgaria, au cumpărat telefoane și mașini din străinătate…Nu s-a făcut nimic. Nici măcar nu avem și noi un avion al nostru. Festivalul George Enescu se ține tot la Sala Palatului, care a fost făcut de comuniști. În 2015 am aprobat banii pentru refacere, dar nu au fost cheltuiți”, a mai spus fostul premier.
Datoria externă totală a României a înregistrat creștere în primele 7 luni
În perioada ianuarie 2023 – iulie 2023, investiţiile străine directe s-au redus la 4,25 miliarde de euro. Simultan, datoria externă totală a României s-a majorat semnificativ, conform cifrelor publicate anterior de BNR.
Investiţiile directe ale nerezidenţilor s-au redus la 4,254 miliarde de euro în primele şapte luni ale lui 2023. Amintim că în perioada ianuarie 2022 – iulie 2022 erau de 5,992 miliarde de euro. Participaţiile la capital (inclusiv profitul reinvestit net estimat) au însumat valoarea netă de 4,597 miliarde de euro, iar creditele intragrup au înregistrat valoarea netă negativă de 343 milioane de euro.
Conform datelor centralizate de Oficiul Naţional al Registrului Comerţului (ONRC), numărul firmelor cu capital străin nou înfiinţate în România a scăzut cu 2,2%, comparativ cu primele șapte luni din 2022. Astfel, au ajuns la 4.037 de unităţi.
Cele 4.037 de societăţi noi aveau un capital social subscris în sumă totală de 22,422 milioane de dolari americani, aproape similar celui al firmelor înmatriculate în perioada ianuarie 2022 – iulie 2022, de 22,403 milioane de dolari americani.