"Trebuie să reducem în continuare deficitul bugetar, am fost la 2,9% pe sistemul european şi trebuie să îl reducem la 2,4%, eu vorbesc de ESA (n.r. – metodologia UE care ia în calcul şi obligaţiile de plată). La FMI este de la 2,2% la 1,7%, cel puţin cu o jumătate de punct procentual. Important pentru noi este că anul acesta am ieşit pentru prima dată din procedura de deficit excedentar. Nu mai suntem peste 3% din acel PIB. Dacă doar tăiem, până la urmă sunt vreo 5 miliarde pe care trebuie să îi tăiem ca să putem să ne încadrăm cu totul. Dacă doar tăiem, asta înseamnă că, de fapt, o să avem o scădere a PIB şi a creşterii economice. Dacă reuşim, şi eu zic că o să reuşim, şi anume 2,5 miliarde le tăiem din diverse zone şi 2,5 miliarde încercăm să le aducem să ai venituri suplimentare. Deja creşterea salariului minim generează un venit suplimentar" a afirmat Ponta.

Premierul consideră că cele 2,5 miliarde euro pot fi aduse din "servicii".

România va continua acordurile cu partenerii externi – Uniunea Europeană, Fondul Monetar Internaţional, Banca Mondială – şi va respecta prevederile acestora, se arată în Programul de guvernare 2013 – 2016.

Pe fondul unui ritm mediu anual de creştere economică de 3% în perioada 2013-2016, Guvernul va menţine deficitul bugetar pe sistem ESA (metodologia UE care ia în calcul şi obligaţiile de plată) sub 3% din PIB până în 2016, respectând criteriul stabilit de Tratatul de la Maastricht.

Programul prevede atingerea unui deficit bugetar structural de 0,7% din PIB în 2014 şi menţinerea la acest nivel în 2015 şi 2016, precum şi menţinerea ponderii datoriei publice totale în PIB la un nivel sustenabil, semnificativ mai mic decât nivelul de 60% din PIB fixat prin Tratatul de la Maastricht.
Sursa: Agerpres