Grânele ucrainene, o problemă pentru fermierii români
Victor Ponta a criticat dur politica adoptată de România în ultimii ani, privind facilitarea exporturilor de cereale din Ucraina prin portul Constanța. În opinia sa, aceasta a fost realizată în detrimentul agriculturii românești.
„A existat o politică de a favoriza cerealele ucrainene în ce priveşte accesul la instalaţiile portuare în ultimii ani, în detrimentul cerealelor româneşti, şi fermierii români au fost foarte afectaţi din această cauză”, a afirmat Ponta.
România a devenit principala rută de tranzit pentru grânele ucrainene, după invazia rusă, facilitând exportul a circa 29 de milioane de tone de produse agricole prin portul Constanța. Ponta promite că, odată ales, va stopa aceste tranzituri agricole, dar va menține celelalte forme de sprijin pentru Ucraina, inclusiv instruirea piloților și tranzitul de arme.
Victor Ponta: Apărarea Republicii Moldova, o prioritate
Într-un context geopolitic tensionat, Ponta a subliniat că România trebuie să fie pregătită să apere Republica Moldova în cazul unui atac rusesc. A admis că România nu ar putea susține militar o țară mare precum Ucraina, dar consideră că există capacitatea de a interveni în apărarea Chișinăului.
„Cred că România poate susţine Republica Moldova în caz de agresiune. Realist vorbind, România nu poate susţine o altă ţară, fie ea Ucraina sau o alta. Dar are capacitatea de face asta pentru Republica Moldova”, a declarat el.
În același timp, fostul premier a afirmat că va sprijini procesul de aderare la UE al Republicii Moldova și al țărilor din Balcanii de Vest, pledând pentru o axă strategică România–Polonia–Turcia în regiunea Mării Negre.

Relația cu SUA și cu NATO: o schimbare pragmatică
Victor Ponta a recunoscut schimbările politice de la Washington sub administrația Donald Trump și spune că România trebuie să își adapteze poziția în mod realist.
„Trebuie doar să fim pragmatici şi să înţelegem că la Washington lucrurile s-au schimbat fundamental”, a afirmat el, adăugând că viitoarea relație trebuie bazată pe „pragmatism, interes comun și colaborare militară”.
A promis creșterea cheltuielilor de apărare la peste 3% din PIB în 2026, față de 2,5% în 2025, și investiții majore în baza aeriană de la Mihail Kogălniceanu, unde sunt staționate trupe americane.
Poziții controversate pe plan intern
Victor Ponta și-a reafirmat pozițiile conservatoare și naționaliste. A declarat că nu sprijină legalizarea uniunilor civile pentru cuplurile de același sex. Totodată, a lăsat să se înțeleagă că simpatizează cu noua direcție politică de la Washington: „Slavă Domnului că joc golf și slavă Domnului că nu îl bat pe președintele Trump la joc. El mă bate pe mine, cu greu, dar mă bate.”
Alegerile prezidențiale din România au fost reprogramate în mai, după ce scrutinul din decembrie a fost anulat din cauza acuzațiilor de ingerință rusească, negate de Moscova. Potrivit sondajelor, Ponta ar putea ajunge în turul al doilea alături de liderul opoziției de dreapta dură, George Simion.