“Se prevede continuare reducerii personalului bugetar – concedieri de 20.000 de persoane în 2011 – fără însă a exista niciun fel de măsură care să arate cum se poate absorbi această forţă de muncă. Nu este vorba doar despre pensionări şi acolo, sigur, greutatea trece pe bugetul asigurărilor sociale, pe bugetul pensiilor. Este vorba despre persoane active care, dacă sunt concediate din sectorul bugetar, Guvernul are obligaţia, prin măsuri stimulative ale pieţei private, să găsească soluţii”, a explicat, duminică, într-o conferinţă de presă, liderul social-democrat.
Potrivit acestuia, în România vor exista încă câteva zeci de mii de şomeri, care nu vor avea o şansă reală în a-şi găsi un loc de muncă.
“De asemenea, este prevăzută restructurarea prin concedieri masive de salariaţi, închideri sau privatizări ale întreprinderilor rămase în proprietatea statului. Nu doar în zona căilor ferate şi aici practic FMI le-a spus foarte clar sindicaliştilor: Nu noi cerem să fie privatizat CFR Marfă, nu noi vrem să fie daţi afară oameni din zona căilor ferate, Guvernul dumneavoastră este cel care s-a obligat”, a mai spus Ponta.
El a precizat că respectivul sistem ce va fi aplicat pentru CFR Marfă se va extinde la toate societăţile cu capital de stat care ar putea să fie productive, dar care nu sunt, din cauza managementului deficitar, care este unul politic.
“În conducerea acestor societăţi sunt numai oameni politici, membri ai PDL”, a adăugat Ponta.
El mai atrage atenţia cu privire la faptul că Executivul s-a angajat să vândă ce a mai rămas din activele statului, cum ar fi participaţiile minoritare la Petrom, la Romtelecom sau la companiile din domeniul energiilor şi gazelor, unde statul are capital majoritar.
“Ultimele bogăţii naţionale vor fi vândute în anul 2011, iar România va fi singura ţară care nu va mai deţine nimic din ceea ce a construit în ultimii 60 sau 80 de ani, pentru ca Guvernul actual să mai supravieţuiască la conducere”, susţine preşedintele PSD.
Potrivit acestuia, Guvernul continuă să realizeze majoritatea ajustărilor prin reducerea cheltuielilor sociale şi de personal.
“’Ajustarea era necesară deoarece există un nivel al datoriei publice mare pentru România, 36-37% din PIB este prevăzut în perioada următoare şi acest nivel este considerat pe pieţele de capital internaţionale ca o datorie nesustenabilă. Potenţialul României de a-şi plăti aceste datorii este considerat nerealist şi probabil că aceste datorii vor fi rostogolite în anii care vin, ceea ce, în mod sigur, înseamnă o îndatorare mai mare a României”, a declarat Victor Ponta.
El mai afirmă că, în noua înţelegere cu FMI, Guvernul s-a obligat să elimine subvenţiile privind preţul gigacaloriei, ceea ce va creşte cheltuielile cu căldura şi apa caldă ale persoanelor care locuiesc în apartamente racordate la reţele termice centralizate, cu un procent între 70 şi 100% faţă de costurile din toamna anului 2010.
SURSA: Agerpres