În cadrul emisiunii „Piața Victoriei”, Victor Ponta a abordat și un episod controversat din timpul mandatului său de premier, mai exact gestionarea inundațiilor din 2014. A susținut că a acționat corect, fiind convins că nu a existat nicio persoană pusă în pericol și nicio casă afectată. A admis, totuși, că tonul folosit ulterior, într-un context pe care l-a perceput drept informal, a fost nepotrivit și că a fost o greșeală pentru care a fost sancționat public.
Victor Ponta a vorbit despre planurile sale prezidențiale
În ceea ce privește planurile sale prezidențiale, Ponta a declarat că, odată ales președinte, va solicita premierului Marcel Ciolacu să demisioneze, însă nu prin generarea unei crize politice, ci într-un mod civilizat. El consideră că este nevoie de un prim-ministru cu mai multă hotărâre în a face reforme și fără povara promisiunilor neonorate. A invocat angajamentele nerespectate de Ciolacu din anul anterior, referitoare la pensii, drepturile militarilor și politica fiscală.
„Eram într-un mediu pe care eu l-am considerat informal, a fost o greșeală mare din partea mea și am pătimit și merit sancțiunea. Doi, n-am avut ceea ce… nu știu dacă e o greșeală. Eram absolut convins că am făcut, și acum sunt convins, că am făcut ceea ce trebuie. Eram absolut convins și acum am și verificat că nu a fost nicio persoană pusă în pericol, nicio casă inundată. De aceea a venit gluma, probabil deplasată, sunt de acord, că l-am afectat pe domnul Dinescu. De altfel, la domnul Dinescu s-a lămurit toată lumea că a fost de debarcaderul inundat. Eram convins și, repet, sunt convins și acum că am făcut ceea ce trebuie”, a spus Ponta.
Ponta a precizat că are deja în minte persoana pe care o va propune pentru funcția de premier
Ponta a precizat că are deja în minte persoana pe care o va propune pentru funcția de premier, dar că o va anunța abia pe 19 mai pentru a evita ca aceasta să devină o țintă a atacurilor politice.
„Apropo de cine merge la Consiliul European. Vreau să vă spun că nu m-am răzgândit. Ca președinte voi merge la Consiliul European numai în măsura în care sunt teme de politică internațională sau militare. În rest, cu mine președinte, la consiliile europene uzuale, trebuie să meargă primul ministru ca să discute de teme politice, economice și fiscale. (…) Am în minte exact persoana pe care o voi propune premier. Din motive pe care sper că le înțelegeți, o voi anunța pe 19 mai. Pentru că nu vreau să devină o țintă așa cum sunt eu. Eu sunt în momentul ăsta ținta numărul unu”, a mai spus Ponta.
De asemenea, a subliniat că, în calitate de președinte, nu va participa la Consiliile Europene uzuale, considerând că acestea trebuie gestionate de către premier, cu excepția celor care vizează politica externă sau securitatea.
„Cu siguranță ce pot să spun este că eu voi solicita în mod direct, în mod civilizat însă, nu printr-o criză politică, ca domnul Ciolacu să lase locul unei alte persoane care să aibă, în primul rând, mult mai multă hotărâre de a face reforme. În al doilea rând, să nu ducă bagajul promisiunilor de anul trecut. Problema cu domnul Ciolacu este că anul trecut a promis că le dă la militarilor drepturile, nu le-a dat. A promis că mărește pensiile, nu le-a mărit. A promis că nu modifică taxele, le-a modificat”, a mai spus candidatul.

Un alt subiect adus în discuție a fost posibila candidatură a lui Ilie Bolojan
Un alt subiect adus în discuție a fost posibila candidatură a lui Ilie Bolojan la prezidențiale, pe care Ponta o consideră blocată printr-o conspirație. Acesta a susținut că lideri politici precum Hunor Kelemen, Marcel Ciolacu și Cătălin Predoiu au colaborat pentru a susține un alt candidat, fără șanse reale de succes, cu scopul de a-l împiedica pe Bolojan să intre în cursa electorală.
„Competență e foarte multă și în PNL, și în PSD, și în alte partide, dar nu a fost lăsată, ba chiar a fost sabotată. Eu în continuare am o părere foarte bună despre competența administrativă a domnului Bolojan și cred că această conspirație, că a fost o conspirație, ca el să nu candideze la prezidențiale a domnului Hunor Kelemen, Ciolacu și Predoiu, cei trei lideri de partid care l-au susținut pe un candidat care n-are șansă să câștige”, a susținut candidatul.
Ponta a exprimat apreciere față de competențele administrative ale lui Bolojan și este de părere că acesta ar fi obținut un scor electoral dublu față de candidatul susținut. A adăugat că nu știe exact cine mai este implicat în această presupusă conspirație, dar a refuzat să speculeze fără dovezi.
„A fost o conspirație. Probabil că mai e cineva în spate, dar nu vreau să vorbesc fără probe. A fost o conspirație, altfel, domnul Bolojan, cu siguranță…”, a conchis Ponta.
În final, Victor Ponta a admis că, dacă Bolojan ar fi candidat, el nu ar fi avut șanse reale să ajungă în turul al doilea al alegerilor prezidențiale, sugerând astfel că absența lui Bolojan din cursă i-a creat un context electoral mai favorabil.