Victor Rebengiuc, sfaturi pentru studenții la actorie
Actorul Victor Rebengiuc a oferit un nou interviu pentru culturaladubă.ro, interviu în care acesta a abordat mai multe aspecte din viața profesională.
Studenții de la actorie spun că nivelul este ridicat pentru ei după ce l-au văzut pe scenă pe îndrăgitul actor. Întrebat ce sfat are pentru ei, actorul a răspuns ”să se ridice la standard”.
El a afirmat că a muncit și a fost serios față de profesie, purtându-se cum trebuie, fără să piardă nopți, fără să bea și fără să aibă fel de fel de aventuri stupide.
De asemenea, acesta a mai spus că cei din generația lui au muncit, s-au căznit și au mai citit câte ceva pe alături, reușind astfel să obțină rezultate.
”Am muncit, am fost serioși față de profesie, ne-am purtat cum trebuie, nu am pierdut nopți, n-am băut, n-am avut fel de fel de aventuri stupide.
Am muncit, ne-am căznit, am mai citit câte ceva pe alături și am izbutit. Fiecare rol ar trebui să însemne un pas înainte, un pas mai sus, o treaptă mai înaltă. Orice începător se gândește că trebuie să ajungă un mare actor. Și eu m-am gândit”, spune acesta.
Victor Rebengiuc nu se consideră încă un mare actor
Întrebat dacă a știut de la început că dorește să fie un mare actor, acesta a răspuns imediat ”bineînțeles”.
El a mai spus că nu s-ar apuca de o meserie doar ca să fie ultimul, dorindu-și să fie cât mai sus.
Actorul spune că și-a dat seama cât de greu este și că mai are mult de mers până să devină un mare actor. Din acest motiv, nu acceptă să i se spună „mare actor”, pentru că simte că încă nu a ajuns la acel nivel.
”Bineînțeles. De ce mă apuc de o meserie, să fiu ultimul? Aș vrea să fiu cât mai sus. Și mi-am dat seama cât de greu este. Mai am mult de mers până la a fi un mare actor. De asta nu accept să mi se spună mare actor, pentru că încă nu sunt.
Față de pretențiile pe care le am eu de la un mare actor, eu nu sunt acolo, la treapta aia. Sunt unul care sper să ajungă acolo, dar să vedem dacă oi fi în stare”, continuă el.
Actorul a mai spui că este important pentru cei din acest domeniu să dea de regizori excelenți. Din punctul său de vedere, un teatru fără regizori nu înseamnă prea mare lucru.
Victor Rebengiuc mai spune că regizorii îi îndrumă pe actori pentru a găsi ”adevărul personajelor” și nu numai.
”Fără discuție. Și Ciulei și Pintilie, Penciulescu, Vlad Mugur, ei au însemnat încă o universitate pe care am făcut-o. De la fiecare înveți câte ceva, fiecare îți dă câte ceva.
Teatrul fără regizori nu e nimic. Este o bălmăjeală.
E nevoie de un regizor care să știe să te îndrume, să găsești adevărul personajului, să pătrunzi înăuntrul personajului cât mai adânc, ca să-i găsești gândurile, speranțele, visurile. Altminteri, învățăm un tâlc și spunem “ba bababa ba bababa”. Și gata”, mai spune actorul.
Rolul din ”Tatăl” este singurul rol pe care îl mai joacă
La premiera spectacolului ”Tatăl”, actorul spunea că nu va mai accepta niciun alt rol. Acest lucru se întâmpla în urmă cu doi ani.
Întrebat care este motivul pentru care rolul acesta l-a atras atât de mult, actorul spune că este vorba despre text.
”Am fost cucerit de text. Textul mi l-a adus Pino Caramitru (n.r. Ion Caramitru), trebuia să joc la Național, numai că el a murit, iar proiectele lui au fost îngropate odată cu el. Au venit alți directori și au avut alte idei.
Și atunci eu am luat piesa și am venit aici, la Teatrul Bulandra, și i-am întrebat: “vreți să facem un spectacol?”. Au fost imediat de acord și le sunt recunoscător pentru treaba asta. Și, uite, suntem și noi și ei fericiți că jucăm această piesă pe această scenă.”, a declarat acesta.