Este vestea anului privind aderarea României la spațiul Schengen! S-a aflat când ar putea deveni România o parte a zonei de circulație liberă în Europa. Anunțul a fost făcut azi, 17 ianuarie, în Parlamentul European.
Premierul Suediei a declarat, marți, în plenul Parlaemntului European, că vrea să pună aderarea României la Schengen pe ordinea de zi a Consiliului JAI din 9-10 martie 2023. Anunțul a fost făcut de europarlamentarii Rareș Bogdan și Eugen Tomac.
„Acum câteva minute, în plenul Parlamentului European, la Strasbourg: Ulf Kristersson, premierul Suediei: <<Înțelegem dezamăgirile Romaniei si Bulgariei, sunt justificate. Nu ezit sa spun ca dorim sa punem pe Ordinea de Zi in Consiliu extinderea spatiului Schengen, pe președinția noastră>>”, a anunțat Rareș Bogdan, pe pagina sa de Facebook.
Anunțul momentului pentru România
La rândul său, europaralamentarul Eugen Tomac a transmis că premierul suedez dorește să pună pe ordinea de zi subiectul extinderii spațiului Schengen.
„Chiar acum, în plenul Parlamentului european, Premierul suedez, Ulf Kristersson, a declarat: <<Dorim să punem pe ordinea de zi chestiunea extinderii spațiului Schengen. Stiu că asta așteaptă România și Bulgaria. Să speram că România va putea fructifica cât mai eficient acest angajament al Suediei asumat acum câteva clipe la Strasbourg.>>”, a anunțat la rândul său și europalamentarul Eugen Tomac.
Siegfried Mureșan i-a cerut premierului Suediei păstrarea aderării României la Schengen pe agenda Consiliului UE
La rândul său, europarlamentarul PNL Siegfried Mureșan i-a cerut premierului Suediei păstrarea aderării României la Schengen pe agenda Consiliului UE.
Declarația deputatului european Siegfried Mureșan, vicepreședintele Grupului PPE din Parlamentului European, despre aderarea României la spațiul Schengen a fost făcută la dezbaterea din plenul Parlamentului cu prim-ministrul Suediei, Ulf Kristersson, privind programul de activități al Președinției suedeze a Consiliului UE.
„Extinderea spațiului Schengen. Din păcate, sub președinția anterioară a Uniunii Europene, nu am putut conveni în unanimitate cu privire la aderarea Bulgariei și a României la spațiul Schengen, deși aceste țări îndeplinesc toate condițiile necesare, așa cum a spus în repetate rânduri Comisia Europeană.
Acesta este motivul pentru care, domnule prim-ministru, haideți să menținem acest subiect sus pe ordinea de zi pentru a ne asigura că putem îndeplini acest angajament. După cum aderarea Finlandei și a Suediei la NATO va face să fim cu toții mai în siguranță, aderarea Bulgariei și României la spațiul Schengen va face, de asemenea, să fim cu toții mai în siguranță”, mai spune Siegfried Mureșan.