Victoria fragilă a cancelarului Angela Merkel la alegerile parlamentare germane riscă să pună în dificultate proiectele europene ale preşedintelui francez Emmanuel Macron, întrucât acestea se lovesc de o opoziţie îndârjită a liberalilor formaţiunii FDP, aliaţii previzibili ai creştin-democraţilor din CDU-CSU în viitorul executiv condus de Merkel, comentează AFP.
Rămânerea lui Merkel în fruntea guvernului este o veste bună pentru Macron, dar cele numai 33 de procente obţinute de Uniunea Creştin-Democrată/Uniunea Creştin-Socială (CDU-CSU), cel mai slab rezultat din anul 1949, plus decizia social-democraţilor din SPD de a intra în opoziţie după cel mai prost scor obţinut în perioada postbelică (20,5%) o împing pe Merkel în braţele liberalilor din FDP (10,7%) şi Verzilor (8,9%), transmite Agerpres.
Dar această coaliţie, zisă şi 'Jamaica' (referire la culorile negru-galben-verde ale celor trei partide), îl pune în dificultate pe Emmanuel Macron cu numai o zi înaintea discursului în care se aşteaptă ca el să-şi expună ideile pentru 'refondarea' Uniunii Europene.
Liderul FDP, Christian Lindner, a avertizat deja că se va opune cu îndârjire proiectului de buget al zonei euro prin care preşedintele Macron speră să finanţeze investiţii în infrastructură.
"Nu dorim noi bugete pentru transferuri financiare în Europa. Un buget al zonei euro – dl. Macron vorbeşte despre mai multe procente din PIB, iar aceasta ar însemna peste 60 de miliarde de euro pentru Germania – unde banii ar ateriza în Franţa pentru cheltuieli publice sau în Italia pentru a repara greşelile lui Berlusconi ar fi de neimaginat pentru noi şi ar reprezenta o linie roşie", a spus tranşant Christian Lindner.
"În ceea ce priveşte Europa, noul guvern ar putea fi un duş rece pentru euforia actuală a lui Macron", estimează la rândul său Carsten Brzeski, expert la ING Diba din Frankfurt. 'FDP şi aripa sa conservatoare reprezintă frâne serioase în faţa unei integrări mai aprofundare a zonei euro', adaugă el.
În acest context, "şansele unei înţelegeri între Franţa şi Germania cu privire la reforma zonei euro sunt limitate", apreciază la rândul său Janis Emmanouilidis, analist la European Policy Center (EPC) din Bruxelles.
De altfel, chiar Angela Merkel a manifestat în ultimele săptămâni o anumită prudenţă faţă de ideile enunţate de Macron. "Pentru mine important este ca vocabularul avansat – guvern al zonei euro, ministru european de finanţe, buget – să aibă şi un conţinut", sublinia ea pe 15 septembrie.