Alegerile prezidențiale din Statele Unite l-au arătat pe Joe Biden învingător, însă contracandidatul său, Donald Trump, a fost de altă părere. În acest context, secretarul american al Justiţiei, Bill Barr, clarifică situația.
Într-un interviu acordat agenţiei americane Associated Press, secretarul american al Justiţiei, Bill Barr, a declarat că nu a constatat suficiente „fraude” pentru a invalida victoria lui Joe Biden la prezidenţiale, contrar afirmaţiilor lui Donald Trump, informează Afp, citată de agerpres.
„În stadiul actual, nu am văzut o fraudă la o scară susceptibilă să schimbe rezultatul alegerilor”, a declarat Bill Barr, un susţinător fidel al preşedintelui american.
„Au fost afirmaţii despre fraude sistematice, potrivit cărora maşinile de vot au fost programate pentru a falsifica rezultatul alegerilor”, a spus el. Departamentul Securităţii Interne şi cel al Justiţiei „au desfăşurat anchete şi, până în prezent, nu au găsit nimic pentru a le dovedi”, a subliniat Bill Barr.
Plecări în masă
Totodată, marți la orele prânzului, Bill Barr a fost văzut la Casa Albă şi numeroşi comentatori au speculat asupra unei posibile plecări din guvern.
În ceea ce privește situația lui Donald Trump, care refuză să îşi recunoască înfrângerea, acesta a reproşat duminică Departamentului Justiţiei şi poliţiei federale că nu îl ajută în lupta sa pentru a dovedi existenţa fraudelor, masive în opinia sa. „S-au dat dispăruţi”, a declarat el pentru canalul Fox News.
„Există o tendinţă tot mai mare de a folosi sistemul judiciar pentru a rezolva toate problemele şi, când oamenii sunt nemulţumiţi de ceva, ei se aşteaptă ca Departamentul Justiţiei să apară şi +să ancheteze+”, a ţinut să adauge Bill Barr.
Acest ministru conservator s-a ferit până acum să îl contrazică pe preşedintele Donald Trump.
La începutul lui noiembrie, el i-a autorizat pe procurorii federali să ancheteze asupra suspiciunilor de fraudă fără să aştepte certificare rezultatelor de către state, contrar obiceiului. Bill Barr i-a îndemnat să intervină însă numai în cazul unor acuzaţii „substanţiale” şi „credibile”.