Editorial O Globo: Victoria lui Orbán în Ungaria amplifică regresul democratic
După ce a pus în funcţiune sistemul judiciar, a manipulat presa, a alungat gândirea academică independentă, după ce a rescris istoria colaborării țării sale cu nazismul, după ce a închis uşa imigrației, după adoptarea de politici împotriva comunității LGBT+ și după folosirea statului în beneficiul propriului său partid, premierul Viktor Orbán a fost reales la sfârşitul săptămânii trecute pentru al patrulea mandat, fără ca nimeni să poată contesta legitimitatea rezultatului.
Regresul democrației în Ungaria este un consens în principalele evaluări independente. Freedom House consideră că este singura țară din Uniunea Europeană care este „parțial liberă”. Institutul V-Dem apreciază că este o „autocrație electorală”, calificată drept al doilea cel mai mare regres democratic din lume în perioada 2010-2020, doar în urma Poloniei vecine. Orbán este vinovatul: a adus la stadiul de artă capacitatea de a ocupa instituții pentru a se asigura că el și ideile sale conservatoare rămân. De aceea a devenit un model pentru candidații la calitatea de autocrați de extremă-dreapta din întreaga lume, de la americanul Donald Trump la brazilianul Jair Bolsonaro (care l-a numit „micul nostru frate mai mare”).
La urne, nici măcar unirea întregii opoziții nu a fost în stare să-l învingă pe Orbán. Datorită numeroaselor distorsiuni pe care le-a introdus în sistemul electoral, a obţinut, cu 53% din voturi, 135 din cele 199 de locuri din Parlament. Absența unei fraude aparente i-a adus un certificat de bună purtare din partea misiunii de observatori a Organizației pentru Securitate și Cooperare în Europa (OSCE), deși regulile deformate în favoarea sa au fost criticate. O majoritate de peste două treimi îi oferă posibilitatea de a continua modificarea Constituției după cum pofteşte, Scrie O Globo.
Exemplul Ungariei este atât iluminator, cât și terifiant
Orbán a început să „fure” alegerile de duminică în urmă cu 12 ani, când a venit la putere și a început ocuparea statului prin modificarea legii funcției publice, sub pretextul „curățării” acesteia de stânga. În scurt timp, susținătorii Fidesz, partidul său, erau peste tot, în special în justiție. Presa de stat a început să fie folosită pentru a elogia guvernul și pentru a critica opoziția. Vehiculele independente au căzut unul câte unul în mâinile oligarhilor apropiaţi de Orbán.
Modificările repetate ale legilor electorale au avantajat Fidesz. Întregul stat este în prezent folosit în beneficiul partidului. Un exemplu suprarealist s-a petrecut în luna ianuarie: cei care au comunicat adresa de e-mail pentru vaccinarea împotriva COVID-19 au început să primească mesaje cu știri false la adresa opoziției. În Ungaria lui Orbán, se pare că nu există limite ale arbitrarului.
Victoria îi dă mai multă putere să reziste încercării de a sancţiona Ungaria pentru încălcări evidente ale clauzelor democratice ale Uniunii Europene. Și va continua să inspire lideri care au promovat involuția instituțiilor și regresul democrației pe planetă. Nu este o veste bună pentru lume.