De fapt, scrie Investing.com, alegerea lui Donald Trump este o veste proastă pentru Ungaria, adăugându-se riscurilor inflaționiste din cauza unui forint slab, și a producției mai scăzute din cauza tarifelor pe care vrea să le aplice Europa sectorului auto.
Victoria lui Trump, o sabie cu două tăișuri pentru Viktor Orban
Moneda maghiară se confruntă cu o depreciere severă, atingând minime alarmante atât față de euro, cât și față de dolar după ultima reducere a ratei dobânzii, în septembrie.
Triumful lui Trump a trimis moneda cu cele mai proaste performanțe din Europa Centrală la nivelul din 2022, când banca centrală a decis urgent majorarea ratei dobânzii.
Este doar preludiul
Unii strategi și manageri de fonduri susțin că acesta ar putea fi doar un preludiu la scăderi și mai mari dacă Trump, care a descris tarifele drept „cel mai frumos cuvânt din dicționar”, își respectă promsiunile de campanie privind tarifele mai mari pentru China și Europa.
”Victoria electorală a lui Trump adaugă noi riscuri Ungariei”, a spus Roger Mark, analist la managerul de fond Ninety One, adăugând că mișcările forintului după alegerile din SUA au fost „mult mai bune decât se aștepta”, în ciuda scăderilor inițiale.
„Fiind o economie foarte deschisă, puternic legată de sectorul auto european forintul ar putea suferi o presiune și mai mare”, a spus Mark.
„Acest lucru ar putea împiedica reducerile ratelor și chiar ar putea duce la posibile creșteri ale ratelor în lunile următoare”, a avertizat el.
Germania, cea mai afectată
Comisia Europeană a început deja să modeleze impactul alegerilor din SUA asupra blocului în ansamblu și asupra acelor națiuni care ar putea fi cel mai grav afectate. Aici ar putea intra marele producător de automobile, Germania, și Italia, al doilea cel mai mare exportator al UE către Statele Unite.
Europa Centrală are legături comerciale strânse cu Germania și sectorul său auto, regiunea trimițând între 20% și 30% din exporturile sale către cea mai mare economie a Europei, despre care se spune că va fi mult mai afectată de tarifele SUA, decât alți membri ai zonei euro.
Presiuni asupra băncii centrale pentru reducerea ratei dobânzii
Strategul Marek Drimal a declarat că, deși continuă să mențină cea mai mare dobândă de bază din UE, de 6,5%, banca centrală a Ungariei a exagerat, probabil cu relaxarea ratei, pe fondul incertitudinilor legate de alegerile din SUA și de o schimbare a conducerii instituției bancare.
Confruntat cu o economie slabă, guvernul lui Orban a exercitat în mod repetat presiuni asupra băncii centrale pentru a reduce rata dobânzii, în condițiile în care premierul ungar se pregătește pentru alegerile din 2026.
Ministrul de Finanțe Mihaly Varga, despre care se spune că îi va succeda lui Orban Gyorgy Matolcsy în funcția de guvernator al băncii, în martie anul viitor, a declarat că inflația ar trebui să fie prioritatea principală a băncii, dar trebuie să „coopereze” cu guvernul în politica economică.
Unii investitori sunt îngrijorați de faptul că, la comanda lui Orban, factorii de decizie ar putea duce la reduceri mai drastice ale dobânzilor pentru a stimula creșterea, înainte de alegeri, lovind forintul și stimulând inflația, care, in 2023, a ajuns la cel mai înalt nivel din UE de peste 25%.
Forintul, cea mai vulnerabilă monedă din Europa, rămâne sub presiune
”Viitorul guvernator va trebui să aleagă între consolidarea credibilității și independența băncii centrale, concentrându-se pe obiectivul său principal, atingerea stabilității prețurilor sau să cedeze presiunilor politice pentru a susține creșterea economică”, spune Viktor Szabo, un administrator de fond.
UniCredit spune că forintul ar putea testa minimele record de la sfârșitul anului 2022, economia slabă prezentând riscuri suplimentare.
„Ne așteptăm ca forintul să rămână sub presiune în orizontul de prognoză din cauza riscului tarifelor americane, geopoliticii locale și performanței economice slabe”, au declarat economiștii de la Barclays într-o notă.
„Forintul rămâne cea mai vulnerabilă monedă din Europa Centrală și de Est la riscurile asociate comerțului global, pe fondul concentrării asupra producției de automobile și expunerii mari la investițiile chineze”, susține banca.