Ucraina „poate să câştige” războiul
Cutremur total pentru Rusia și în mod special pentru Vladimir Putin. Ucraina „poate să câştige” războiul, care „nu se derulează” aşa cum a prevăzut Moscova. Previziunea a fost făcută, duminică, secretarul general al NATO Jens Stoltenberg.
Oficialul a arătat, la finalul unei reuniuni informale a miniștrilor de externe din NATO că „ofensiva sa majoră (a Rusiei) din Donbas a ajuns într-un punct mort” şi „Rusia nu şi-a atins obiectivele strategice”, relatează AFP.
În contextul războiului din Ucraina, Jens Stoltenberg a ținut să facă referire și la recentul anunţ al Finlandei şi Suediei. Cele două state au spus că îşi vor depune candidatura la alianţa militară nord-atlantică. În opinia secretarului general al NATO, acest gest reprezintă dovada că agresiunile „nu dau roade”.
„Aderarea lor va întări securitatea noastră comună şi va demonstra că uşa NATO este deschisă, iar o agresiune nu dă roade”, a subliniat Stoltenberg.
Mesajul NATO pentru Finlanda și Suedia
El a asigurat că ţările NATO sunt gata să le confere „garanţii de securitate” Finlandei şi Suediei înainte de aderarea lor, în special prin întărirea prezenţei Alianţei în aceste ţări.
„Finlanda şi Suedia sunt preocupate de perioada interimară (…), vom încerca să accelerăm acest proces”, a spus Stoltenberg.
Șefa diplomaţiei germane, Annalena Baerbock, a afirmat într-o întâlnire cu presa la finalul reuniunii NATO că ţările aliate sunt gata să ajute militar Ucraina cât timp va fi necesar.
„Suntem de acord să nu încetăm eforturile naţionale, mai ales în materie de asistenţă militară, şi că nu o vom face cât timp Ucraina va avea nevoie de această asistenţă pentru a-şi asigura autoapărarea ţării”, a declarat Baerbock.
Anunțul care provoacă cutremur în Rusia
Trebuie amintit că președintele și premierul Finlandei au anunțat oficial că doresc aderarea la NATO. Anunțul a fost făcut duminică în timpul unei conferințe de presă. Președintele, prim-ministrul și miniștrii seniori ai cabinetului Finlandei s-au întâlnit duminică pentru a lua o decizie oficială cu privire la depunerea unei cereri de aderare la NATO.
Finlanda, care împarte cu Rusia o frontieră de 1.300 km și o istorie complicată, și-a intensificat treptat cooperarea cu Organizația Tratatului Atlanticului de Nord în calitate de partener după anexarea Crimeei de către Rusia în 2014. Până la invazia Rusiei în Ucraina, țara nordică s-a abținut de la aderare pentru a menține relații de prietenie cu Kremlinul.
Președintele finlandez Sauli Niinisto i-a spus telefonic președintelui rus Vladimir Putin despre planurile țării sale de a adera la NATO, a transmis sâmbătă agenția de presă Interfax.