„Victorie asupra iresponsabilităţii care a dus la pierderea a milioane de locuri de muncă”

Camera Reprezentanţilor din Congresul SUA a aprobat versiunea finală a celei mai vaste reforme a sistemului de reglementare financiară din SUA de după anii 1930, proiectul de lege urmând să fie supus votului Senatului la mijlocul lunii iulie, transmite AFP. Preşedintele SUA, Barack Obama, a reiterat că reforma va preveni apariţia unei crize asemănătoare celei din perioada 2007-2009. "Acest vot reprezintă o victorie pentru toţi americanii loviţi de imprudenţa şi iresponsabilitat

Camera Reprezentanţilor din Congresul SUA a aprobat versiunea finală a celei mai vaste reforme a sistemului de reglementare financiară din SUA de după anii 1930, proiectul de lege urmând să fie supus votului Senatului la mijlocul lunii iulie, transmite AFP.

Preşedintele SUA, Barack Obama, a reiterat că reforma va preveni apariţia unei crize asemănătoare celei din perioada 2007-2009.

„Acest vot reprezintă o victorie pentru toţi americanii loviţi de imprudenţa şi iresponsabilitatea care au condus la pierderea a milioane de locuri de muncă”, a declarat Obama.

Petrecerea s-a terminat pentru Wall Street, a comentat preşedintele Camerei Reprezentanţilor, Nancy Pelosi, după adoptarea textului, cu 237 de voturi favorabile faţă de 192 de voturi împotrivă.

Proiectul de lege prevede înfiinţarea unui organism de protecţie a consumatorului financiar în cadrul Rezervei Federale şi împiedică salvarea marilor instituţii financiare din banii contribuabililor.

Textul final al reformei va trebui să treacă şi de Senat, înainte de a fi promulgat de Casa Albă. Senatul îşi va da votul la mijlocul lunii iulie, după vacanţa parlamentară.

„Primind şi votul Senatului, ne vom putea concentra pe punerea în aplicare a acestor mijloace de protecţie”, a afirmat secretarul Trezoreriei, Timothy Geithner.

Votul Camerei Reprezentanţilor vine la puţin timp după ce politicienii din Congres au ajuns la un compromis. Astfel, politicienii, reuniţi într-o reuniune bicamerală, au decis să retragă din proiectul de lege prevederea prin care s-ar fi impus prelevarea unei taxe de la bănci pentru crearea unui fond de 19 miliarde de dolari pentru finanţarea reformei.

SURSA: Mediafax