„În istoria modernă, nu există nicio situație comparabilă în ceea ce privește moartea unor generali. Am văzut de partea rusă, într-o perioadă de două luni, cel puțin 12, dacă nu mai mulți generali ruși uciși”, a afirmat Stavridis într-un interviu pentru postul american WABC 770 AM, informează site-ul Greek Reporter.
Niciun general nu a fost pierdut în Afganistan și Irak
Comparativ, Stavridis a amintit recentele conflicte în care au fost implicate Statele Unite, afirmând că „nici un general nu a fost pierdut în luptă” în războaiele SUA din Afganistan și Irak. Până acum, spune el, am asistat la „o performanță proastă a rușilor”.
Generalii ruși și personalul militar de vârf care ar fi fost uciși în invazie sunt comandantul adjunct al Armatei a 8-a, generalul-maior Vladimir Petrovici Frolov , comandantul adjunct al Armatei 41 combinate din districtul militar central Andrei Suhovetski, general- maior Vitali Gerasimov , locotenent-generalul Iakov Rezantsev și col. Serghei Sukharev, comandantul Regimentului 331 de elită a Gărzii Aeropurtate.
Despre crimele de război ale Rusiei în Ucraina
Pe lângă faptul că l-a condamnat pe președintele Vladimir Putin pentru „incompetență” militară, fostul comandant NATO l-a acuzat și că a comis crime de război asupra Ucrainei, începând cu „invazia ilegală a unui vecin și a unei democrații”, continuând cu „masacrul” asupra civililor, distrugerea orașelor și „folosirea violurilor drept armă de război”.
Stavridis a mai amintit că generalul Alexander Dvornikov, desemnat luna trecută să conducă invazia din Ucraina, este „bine cunoscut de serviciile secrete occidentale ca „măcelarul Siriei”.
Dvornikov a comandat forțele ruse în Siria timp de un an, începând cu 2015. Oficialii occidentali și organizațiile pentru drepturile omului au condamnat tacticile folosite acolo sub comanda lui Dvornikov, subliniază GreekReporter.
Stavridis a adăugat că „Vladimir Putin pune umărul la extinderea NATO, prin atacul său nejustificat asupra unui vecin”, declarând că „mai multe state s-ar putea alătura NATO ca urmare a acestei invazii, în special Suedia și Finlanda, care au armate foarte capabile”.
Moartea atâtor generali într-un timp scurt este un lucru „extrem, extrem de neobișnuit”
De altfel, moartea generalilor ruși i-a făcut pe unii analiști să se întrebe de ce militari cu grad superior din armata rusă sunt atât de aproape de linia frontului, scrie Insider.
Fostul șef CIA, David Petraeus, consideră că moartea atâtor generali într-un timp atât de scurt este un lucru „extrem, extrem de neobișnuit” și reprezintă o dovadă a faptului că dispozitivul de comandă și control al armatei ruse nu funcționează.
Pentru că armata Ucrainei este depășită numeric de cea a Rusiei, țintirea ofițerilor superiori ar putea fi o parte importantă a războiului informațional, a declarat pentru BBC Rita Konaev, de la Universitatea Georgetown.
„Comunicațiile lor au fost blocate de ucraineni. Comunicațiile lor securizate nu au funcționat. Au trebuit să meargă pe un singur canal. Acesta poate fi blocat. Și exact asta au făcut ucrainenii.
Ei folosesc telefoane mobile. Ucrainenii au blocat prefixul pentru Rusia, așa că nu au funcționat. Apoi au dat jos 3G. Ei fură practic unele telefoane mobile de la civili ucraineni pentru a comunica între ei”, a spus Petraeus.
Cel mai elocvent exemplu îl reprezintă faptul că unul dintre generalii ruși uciși în timpul războiului din Ucraina ar fi fost eliminat după cea dat un telefon pe o linie nesecurizată, lucru care le-a permis trupelor ucrainene să îi depisteze locația și să-l elimine.