Există o explicație cât se poate de firească pentru asta, conform lui Grigori Yudin, sociolog la Școala de Științe Sociale și Economice din Moscova: cu cât acuzațiile la adresa Rusiei sunt mai cumplite, așa cum este presupusul masacru al civililor din Bucea, cu atât este mai puternic impulsul oamenilor de a le respinge, considerându-le minciuni.
Același expert susține că rușii nu cred că se poate schimba, fie și în ultimul ceas, comportamentul lui Putin. Și astfel, în timp ce jumătate din populație îl sprijină necondiționat pe Putin, alții o fac din autoconservare, scrie Axios.
„Au nevoie de o poveste care să le spună că lucrurile sunt în regulă. Și, în principiu, guvernul le oferă această poveste, așa că sunt dispuși să-l susțină pentru că asta îi ajută să supraviețuiască”, spune el.
Dar, așa cum se știe, cei care nu sprijină linia oficială a Kremlinului sunt reduși la tăcere. Manifestanții și jurnaliștii riscă până la 15 ani de închisoare pentru că au protestat împotriva războiului sau au încercat să relateze adevărul despre război.
De aceea, protestele declanșate după invazie s-au stins la fel de repede cum au început.
Sancțiunile nu au făcut decât să le confirme oamenilor că Occidentul este rău
Războiul declanșat de Moscova a făcut ca rușii să nu mai poată cumpăra multe produse occidentale sau să folosească anumite metode de plată. În plus, bunurile pe care și le pot achiziționa sunt acum mai scumpe din cauza sancțiunilor. Dar rușii nu dau vina pe Vladimir Putin, spune Yana, o jurnalistă de la Moscova, care a făcut aceste declarații sub protecția anonimatului.
„Uitați ce ne face Occidentul”, își amintește ea că a comentat o casieră de la un magazin din afara Moscovei „Sancțiunile nu au făcut decât să le confirme oamenilor că Occidentul este rău”, adaugă ea.
Sancțiunile nu au făcut decât să amplifice în rândul majorității rușilor sentimentul că acest conflict a fost provocat în primul rând de Occident, spune Denis Volkov, directorul Centrului Levada (care este declarat de autorităţile din Federația Rusă drept agent străin).
„Pentru majoritatea rușilor, nu este vorba despre Ucraina. Este vorba despre Rusia și Occidentul care luptă în interiorul Ucrainei”, declară Volkov. Acum rușii se plâng că viața le este tot mai grea, în timp ce îl laudă pe Putin că a rezistat în fața SUA, spune el.
În rândul susținătorilor războiului „nu există o euforie” și mulți ar vrea totuși ca acest conflict să se termine
Iar cifrele par să vorbească de la sine. 81% dintre ruși aprobă invazia din Ucraina, iar gradul de aprobare a lui Vladimir Putin a urcat la 83%, conform sondajului Centrului Levada.
Dar și în rândul susținătorilor războiului, „nu există o euforie”, spune Volkov. „Există o oarecare înțelegere a faptului că situația este gravă”, și chiar unii dintre susținătorii lui Putin se simt „traumatizați” de ceea ce se întâmplă, afirmă Volkov, convins că majoritatea rușilor ar dori ca acest război să se încheie.
Este o tragedie națională
Tinerii ruși care se opun războiului sunt etichetați ca trădători și se simt din ce în ce mai izolați, spune Yana. Mulți dintre ei au fugit din țară. „Pentru acei ruși care se opun războiului, ceea ce se întâmplă acum este o tragedie națională”, spune Yudin. „Nu doar pentru că trupele ruse terorizează cel mai apropiat vecin al Rusie, ci și pentru că astfel se distruge viitorul țării”.
Concluzie: nemulțumirea rușilor provocată de acest război ar putea deveni, în cele din urmă, extrem de periculoasă pentru Putin. Deocamdată, majoritatea rușilor pare să strângă rândurile în jurul liderului rus.