Conform celor scrise de către Bogdan Aurescu pe Twitter, România a înregistrat recent o victorie în diplomație. Anunțul făcut de ministrul de Externe vine în contextul în care Cosmin Boiangiu a fost ales în fruntea Autorităţii Europene a Muncii.
„România a câştigat azi alegerile pentru conducerea executivă a Autorităţii Europene a Muncii. Călduroase felicitări diplomatului Cosmin Boiangiu pentru această binemeritată funcţie! Este o reuşită mare pentru diplomaţia română şi o veste excelentă pentru agenda socială a Uniunii Europene”, a scris Bogdan Aurescu pe Twitter.
Cosmin Boiangiu este diplomat şi din 2016 este adjunct al Reprezentantului Permanent al României la Uniunea Europeană.
Ce este Autoritatea Europeană a Muncii
Autoritatea Europeană a Muncii este o nouă structură permanentă a Uniunii Europene. Conform site-ului Consiliului European, unul dintre scopurile autorităţii este de a îmbunătăţi cooperarea transfrontalieră, pentru a asigura libera circulaţie a lucrătorilor şi libertatea de a presta servicii în cadrul UE.
De asemenea, principalele funcţii ale acestui organism sunt: facilitarea accesului la informaţii privind drepturile şi obligaţiile existente în cazuri de mobilitate transfrontalieră pentru lucrători, angajatori şi administraţiile naţionale; sprijinirea coordonării dintre statele membre în asigurarea respectării transfrontaliere a legislaţiei relevante a UE, inclusiv prin facilitarea inspecţiilor comune şi concertate; sprijinirea cooperării dintre statele membre în efortul de combatere a muncii nedeclarate; sprijinirea autorităţilor statelor membre în soluţionarea litigiilor transfrontaliere.
Trebuie menționat că autoritatea are un consiliu şi un director executiv.
Întâlnire la nivel înalt
Ministerul Afacerilor interne a publicat informații importante de la întrevederea ministrului afacerilor externe cu conducerea Centrului pentru Studii Strategice şi Internaţionale (CSIS) de la Washington.
Potrivit unui comunicat al MAE, ministrul afacerilor externe Bogdan Aurescu a avut marţi, 20 octombrie 2020, o întrevedere cu conducerea prestigiosului think-tank american Centrul pentru Studii Strategice şi Internaţionale (CSIS), în cadrul vizitei pe care şeful diplomaţiei române o efectuează în Statele Unite ale Americii.
Oficialul român a avut discuţii cu John Hamre, preşedinte CSIS, şi cu Heather Conley, vice-preşedinte pentru Europa, pe teme legate de profilul politic şi de securitate al României în plan regional, european şi global.
Totodată, ministrul afacerilor externe Bogdan Aurescu a împărtăşit evaluările României cu privire la contextul regional de securitate şi a prezentat reprezentanţilor CSIS angajamentele ţării noastre în cadrul Parteneriatului Strategic cu Statele Unite ale Americii, dar şi în calitate de stat membru UE şi NATO.