Victorie imensă pentru Ucraina! Este cutremur total la Moscova. Răsturnare uriașă de situație

litera Z, război Ucraina, simbol Rusia

SURSA FOTO: Twitter

Un înalt oficial american din domeniul Apărării a declarat luni, 28 martie, că forțele rusește sunt blocate în mai multe părți ale Ucrainei. Totodată, acesta a subliniat că nu a existat „nicio schimbare” în ceea ce priveşte situaţia din Mariupol, Cernihiv, Nikolaiev sau Harkov.

Invazia rusă din Ucraina a stagnat! Militarii trimiși de Kremlin sunt blocați

Oficialul american a subliniat că forțele trimise de Rusia în Ucraina „nu au făcut niciun progres în deplasarea spre Kiev”, potrivit informațiilor transmise de CNN.

„Nu au făcut niciun progres în deplasarea spre Kiev, nu au făcut niciun progres în altă parte în nord, fie că este vorba de Cernihiv sau Harkov”, a declarat acesta.

Soldații ruși continuă să folosească focuri cu rază lungă de acțiune

De asemenea, acesta a spus că soldații din Rusia continuă să folosească „focuri cu rază lungă de acţiune” în Mariupol. Totuși, aceștia „nu au reuşit să cucerească” orașul iar spațiul aerian și cel maritim nu a suferit modificări.

Forţele ruseşti „nu fac niciun fel de progrese asupra Nikolaiev  în cursul weekendului”, a spus oficialul din SUA, „deci se află în afara oraşului”.

Ucraina lansează acuzații înfiorătoare

Anterior, autoritățile din Ucraina au spus că au dovezi ale utilizării de către soldații ruși a bombelor cu submuniţii în două regiuni din sudul teritoriului său. Amintim că utilizarea bombelor cu submuniţii a fost interzisă de convențiile internaționale.

Declarația a fost făcută luni, 28 martie, de către general ucrainean Irina Venediktova. Întrebată în timpul unei conferinţe de presă despre posibila utilizare a unor astfel de arme pentru a bombarda Kievul, aceasta a răspuns că ea „nu are dovezi concrete” cu privire la utilizarea lor în capitală şi că „investigaţii” sunt în curs, potrivit afp.com

„Dar (…) avem dovezi ale folosirii bombelor cu submuniţii în regiunea Odesa şi în regiunea Herson. Vedem, mai ales datorită muncii voastre, a dumneavoastră jurnaliştilor, că sunt folosite şi alte arme interzise. Dar, în ceea ce mă priveşte, nu pot să menţionez decât cazurile în care am dovezi în mod foarte concret. Când am de exemplu (…) fragmente sau o analiză a terenului”, a completat aceasta.

ONG-uri internaţionale precum Amnesty International şi Human Rights Watch au susţinut că au strâns dovezi ale utilizării bombelor cu submuniţii în zone în care se află civili în Ucraina.

Aceste arme pot conţine câteva zeci de mini-bombe care se dispersează pe o suprafaţă întinsă dar nu toate explodează, transformându-se în mine antipersonal care, la cel mai mic contact, pot ucide şi mutila chiar şi la mult timp după conflict.