Mateus Morawiecki, premierul Poloniei, a declarat că sancțiunile pot fi aplicate prin suspendarea transportului de mărfuri pe cale maritimă sau terestră astfel încât să îi dea de gândit lui Putin atunci când plănuiește noi ofensive către ucraineni, conform Reuters.
„Polonia propune adăugarea unei blocade comerciale la acest pachet de sancţiuni cât mai curând posibil, (inclusiv) în privinţa celor două porturi ale sale maritime, dar şi interzicerea comerţului terestru. Întreruperea completă a comerţului cu Rusia ar forţa şi mai mult Moscova să se gândească dacă ar fi mai bine să oprească acest război plin de cruzime”, a comentat premierul Poloniei, Mateus Morawiecki despre inițiativa propusă.
Totodată, începând de luni, la nivel european au fost discutate variantele care trebuie luate în considerarea în privința alcătuirii unui al patrulea pachet de sancțiuni pentru ruși. Deși nu se cunosc încă detalii despre noul set de penalizări care urmează a fi aplicate, oficialii Consiliului UE au declarat că odată cu aceste inițiative va fi revocat statutul comercial de ”cea mai favorizată națiune” de care a dispus Rusia până în prezent, scrie Agerpres.
Sancțiunile impuse de ruși
Totodată Moscova ia în calcul, la rândul ei, sancționarea țărilor considerate ”neprietenoase” conform spuselor lui Dmitry Sergeyevich Peskov, unul dintre secretarii președintelui rus, Vladimir Putin.
În prima parte a lunii martie a fost semnată și aprobată o listă a acestor țări care urmează a fi sancționate de către Guvernul rus. Pe această listă figurează mai multe state din SUA și UE, inclusiv România. Această hotărâre luată de oficialitățile Rusiei vin în urma alăturării țărilor membre la penalizările pe care conducerea Uniunii Europene le-a propus.
Conform decretului inițiat odată cu aprobarea sancțiunilor, toate persoanele juridice sau non-juridice care au obligații valutare față de creditori străini din lista celor vizați, vor putea face tranzacțiile în ruble.
„Pentru aceasta debitorul poate cere unei bănci ruse să creeze un cont special ‘S’ pe numele unui creditor străin şi să-i transfere plăţile în echivalentul lor în ruble la cursul Băncii Centrale a Rusiei din ziua plăţii”, se arată în comunicatul guvernului rus lansat odată cu decretul pentru sancționarea țărilor considerate ”neprietenoase”.