O nouă victorie importantă pentru Ucraina, chiar dacă nu a fost dată pe câmpul de luptă! Vladimir Putin a primit joi lovitura finală, după ce 140 de țări au decis de urgență că Rusia trebuie să se retragă imediat din invazie.
Adunarea Generală a ONU cere din nou Rusiei să înceteze imediat războiul din Ucraina, după o decizie luată joi, 24 martie. Astfel, Organizația Națiunilor Unite a acordat un vot uriaș pentru rezoluția prin care este condamnată invazia rusească.
Vot covârșitor pentru încetarea războiului
Astfel, din cele 193 de ţări membre, 140 au votat în favoarea documentului, care nu are caracter obligatoriu, în timp ce 38 s-au abţinut, iar cinci au fost împotrivă, potrivit Agerpres.
Totuși, aceasta este a doua rezoluţie a Adunării Generale legată de invazia rusă în Ucraina, după cea din 2 martie. Prima a fost blocată prin veto-ul Rusiei. Joi, Adunarea s-a pronunţat şi asupra unui text concurent prezentat de Africa de Sud, care nu menţiona Rusia, respingându-l cu 50 de voturi pentru, 67 împotrivă şi 36 de abţineri.
Rezoluția, propusă de Ucraina
Această decizie poate fi considerată o victorie pentru Ucraina și o adevărată lovitură pentru Vladimir Putin. Rezoluţia adoptată a fost propusă de Ucraina şi „cere încetarea imediată a ostilităţilor Federaţiei Ruse împotriva Ucrainei şi în special a tuturor atacurilor împotriva civililor şi a unor obiective civile”.
Totodată, documentul „reiterează apelul secretarului general (Antonio Guterres – n. red.) ca Federaţia Rusă să oprească ofensiva militară, precum şi apelul la implementarea unui armistiţiu şi la revenirea pe calea dialogului şi a negocierilor”.
În ce stadiu sunt negocierile de pace între Rusia și Ucraina?
Preşedintele turc Recep Tayyip Erdogan a declarat joi că Ucraina şi Rusia se înţeleg asupra problemelor tehnice la convorbirile de pace, dar că părţile rămân în dezacord în privinţa unor chestiuni teritoriale precum Crimeea.
Într-o discuţie cu jurnaliştii de după summitul NATO, Erdogan a spus că rezoluţiile adoptate de Alianţă nu ar trebui percepute ca o ameninţare pentru Rusia sau oricare altă ţară terţă, ci ca măsuri de descurajare.
Statul membru NATO Turcia are frontieră maritimă cu Ucraina şi Rusia la Marea Neagră, are relaţii bune cu amândouă şi s-a oferit să medieze în conflict. Erdogan a spus că principalul obiectiv al Turciei în cadrul eforturilor de mediere este să-i aducă împreună pe preşedinţii ucrainean şi rus, Volodimir Zelenski şi Vladimir Putin, pentru convorbiri.
Erdogan a adăugat că le-a spus aliaţilor că trebuie să pună capăt embargoului asupra sectorului de apărare din Turcia, care a fost lovit de sancţiuni americane în 2020 pe motivul achiziţionării sistemului rusesc S-400.