Decizie de ultimă oră luată în cazul celo trei inculpaţi din dosarul privind operaţiuni de ecologizare executate în incinta rafinăriei Vega, care au fost reţinuţi de DIICOT Ploieşti în urma unor percheziţii. Potrivit portalului instanţelor de judecată, aceștia au fost plasați joi sub control judiciar, iar decizia instanței este una definitivă.
Sursa citată arată că în cursul zilei de joi, Curtea de Apel Ploieşti a admis contestaţiile formulate de cei trei împotriva deciziei Tribunalului Prahova, care a dispus pe fond plasarea lor în arest la domiciliu şi a înlocuit această măsură cu măsura controlului judiciar pentru o perioadă de 60 de zile.
În ceea ce privește acuzațiile aduse, DIICOT anunța anterior că începând cu anul 2018, mai multe persoane, printre care şi trei angajaţi în cadrul SC Rompetrol Rafinare SA, au constituit un grup infracţional organizat cu scopul de a înşela atât statul român, reprezentat de Ministerul Economiei, Energiei şi Mediului de Afaceri, în calitate de beneficiar al 44,69% din acţiunile Rompetrol Rafinare, cât şi pe ceilalţi acţionari ai companiei.
Ce au descoperit procurorii DIICOT
„În urma investigaţiilor efectuate s-a reţinut faptul că, prin declaraţii false depuse la Agenţia pentru Protecţia Mediului Prahova, membrii grupului infracţional organizat au creat aparenţa că Batalul nr. 18 din cadrul Rafinăriei Vega Ploieşti a fost ecologizat în totalitate, extrăgându-se atât gudron acid, cât şi sol contaminat, în condiţiile în care, în respectivul batal, gudronul acid fusese deja extras, operaţiunea respectivă de extragere fiind finalizată în cursul anului 2009”, precizează sursa citată.
În același timp, procurorii DIICOT mai precizau că gruparea infracţională organizată a funcţionat pe două paliere, membrii acesteia având roluri bine definite. Sursa citată arată că pe primul palier au activat reprezentanţii legali ai beneficiarului Rompetrol Rafinare SA care au semnat contractul încheiat cu societatea comercială prestatoare, precum şi anexa la acesta, având ca obiect ecologizarea batalului 18, prin care se atesta în fals necesitatea eliminării gudronului acid existent în batal.
„Prin activitatea întreprinsă în cadrul grupării, semnând contractul şi actul adiţional la acesta, înscrisuri ce au stat la baza efectuării unor plăţi în valoare cumulată de 10.097.575,35 lei pentru eliminare gudron acid care în realitate nu exista depozitat în batal, pe adâncimea de un metru, au creat aparenţa existenţei respectivului deşeu, care ar fi trebuit eliminat”, arată DIICOT.
Referitor la cel de-al doilea palier, procurorii spun că de această parte au activat reprezentanţii legali ai prestatorului care, de altfel, au şi semnat din partea acestuia contractul încheiat cu Rompetrol Rafinare SA şi anexa la acesta, precum şi procesul-verbal de predare-primire amplasament în cuprinsul căruia se atesta în fals necesitatea efectuării unor lucrări de tratare, eliminare şi valorificare gudroane acide, inclusiv din batalul 18, în condiţiile în care această materie nu mai exista în respectivul batal.
„Aceştia au întocmit în fals un număr de 4 facturi fiscale emise de prestator către Rompetrol Rafinare SA şi anexele la acestea, respectiv a tichetelor false de cântar prin care se atesta aparenta transportare, în vederea ecologizării, a gudronului acid din batalul 18 prin efectuarea a 920 de curse”, precizează anchetatorii.