Victorie în instanță pentru Joe Biden. Ce au decis judecătorii

Joe Biden

SURSA FOTO: Facebook, Joe Biden

După lovitura primită de la Curtea Supremă, președintele Joe Biden are parte și de o veste bună. La începutul lunii iulie, Curtea Supremă a Statelor Unite a blocat planul președintelui Joe Biden de scutire a datoriilor de 430 de miliarde de dolari din împrumuturi pentru studenți. O măsură de care ar fi trebuit să beneficieze până la 43 de milioane de americani.

În schimb, zilele trecute, un judecător federal a respins plângerea unor grupuri conservatoare care doreau blocarea scutirii împrumuturilor studenţeşti, după ce aleşii republicani s-au opus planului său, scrie Axios.

O victorie pentru Joe Biden

Decizia marchează o victorie pentru studenții care au făcut împrumuturi necesare studiilor, dar și pentru președintele Joe Biden, care a promis că va continua să urmărească reducerea datoriilor după decizia Curții Supreme de luna trecută de a anula planul de scutire a împrumuturilor, anunțat de administrația sa încă din campanie. Procesul a fost intentat de Noua Alianță pentru Libertăți Civile, în numele Institutului Cato și de Centrul Mackinac la instanța federală din Michigan.

Grupurile conservatoare au susținut că guvernul federal nu are autoritatea legală de a ierta datoriile. Cele două grupuri conservatoare au susținut că guvernul federal nu are autoritatea legală de a ierta datoriile.

„Nu suntem de acord cu concluzia instanței cu privire la statutul juridic și analizăm opțiunile legale cu clienții noștri”, a declarat Sheng Li, avocatul Noii Alianțe pentru Libertăți Civile.

Planul lui Biden a fost o îndeplinire a promisiunii din campania electorală din 2020 de a anula o parte din datoria federală de 1.600 de miliarde de dolari a împrumuturilor studenţeşti, dar a fost criticat dur de republicani, care au spus că este o depăşire a autorităţii sale şi un beneficiu nedrept pentru debitorii cu studii superioare, în timp ce alţi debitori nu au primit o astfel de scutire.

Ce prevede planul lui Biden

Conform planului, guvernul SUA ar anula până la 10.000 de dolari din datoria federală a studenţilor pentru americanii care câştigă sub 125.000 de dolari şi care au obţinut împrumuturi pentru a-şi plăti colegiul şi alte tipuri de educaţie postliceală şi 20.000 de dolari pentru beneficiarii granturilor Pell, acordate studenţilor din familii cu venituri mici.

Administraţia a declarat că planul a fost autorizat în baza unei legi federale, din 2003 numită Higher Education Relief Opportunities Opportunities for Students Act, sau Heroes Act, care îi permite secretarului pentru educaţie să renunţe sau să modifice asistenţa financiară pentru studenţi în timpul războiului sau al situaţiilor de urgenţă naţională.

Aproximativ 804.000 de debitori care aveau aceste datorii de peste 20 de ani vor începe să-și le vadă anulate, a anunțat Casa Albă.

Aproximativ 804.000 de debitori vor putea fi scutiți

Avocații administrației Biden au încercat să argumenteze în fața Curții Supreme că planul este autorizat de o lege din 2003 numită „Higher Education Relief Opportunities for Students Act”, cunoscută după acronimul HEROS, care împuternicește secretarul american al educației să acorde derogări sau facă modificări în ceea ce privește asistența financiară pentru studenți în perioade de război sau urgență națională.

Administrația republicană a lui Donald Trump a invocat de mai multe ori această lege în timpul pandemiei de COVID-19 pentru a acorda amânări de plată și opri acumularea de penalități. În timpul pledoariilor unul dintre avocații administrației Biden a încercat să argumenteze că ștergerea datoriilor este o formă de asistență socială, și nu o folosire a unei puteri de reglementare care nu este autorizată de Congres pentru ramura executivă.