Într-o confruntare aproape dramatică, o mică organizație s-a luptat cu gigantul energetic ExxonMobil pentru viitorul industriei de petrol și gaze. Și a câștigat. Engine No1 dorește ca Exxon, cea mai mare companie petrolieră din America, să se îndepărteze de combustibilii fosili.
Luptă incredibilă în energie
Noul fond de investiții care luptă pentru reducerea emisiilor de carbon, Engine No 1, a plasat cu succes cel puțin doi noi candidați în consiliul de administrație al gigantului american. Astfel, Engine No 1 speră că va putea impulsiona Exxon să trateze serios schimbările climatice.
Câștigarea celor două locuri în board-ul companiei este o realizare fără precedent a acționarilor activiști de mediu, care au petrecut decenii încercând să convingă companiile să-și reducă emisiile de carbon. A face acest lucru la ExxonMobil, cândva cea mai influentă companie petrolieră din lume, face ca victoria să fie și mai uluitoare.
Directorul executiv al Exxon, Darren Woods, care este și președintele consiliului, a salutat prezența celor doi noi membri: „Așteptăm cu nerăbdare să lucrăm cu ei în mod constructiv și colectiv în numele tuturor acționarilor”.
Victoria Engine No 1 vine și în contextul în care Agenția Internațională pentru Energie a avertizat că lumea trebuie să stopeze exploatarea țițeiului și a gazelor, pentru a evita o catastrofă de mediu.
Se vrea stoparea exploatării ţiţeiului şi a gazelor
Engine No. 1 deține doar 0,02% din acțiunile Exxon (50 de milioane de dolari, dintr-un total de 250 de miliarde de dolari). Cu toate acestea, fondul de investiții a câștigat sprijinul principalilor investitori instituționali, majoritatea fiind fonduri de pensii.
Marile companii europene de petrol și gaze investesc în energie regenerabilă și s-au angajat să reducă emisiile la zero, dar Exxon a respins în mod constant această strategie. Compania spune că punctele sale forte sunt în petrol și gaze și susține că lumea nu se va îndepărta foarte repede de sursele de energie.
Fenomenul este în plină expansiune și a afectat recent și Chevron și ConocoPhillips, alte mari companii petroliere. Adunarea acționarilor Chevron a aprobat cu 61% din voturi propunerea de reducere a emisiilor de dioxid de carbon (CO2).
Decizia a venit în urma propunerii organizației olandeze Follow This, o asociație de acționari activiști. La 11 mai, aceeași organizație a reușit să convingă 58% dintre acționarii ConocoPhillips să voteze împotriva consiliului de administrație, adică în favoarea stabilirii unor obiective de reducere a emisiilor.
Și care să includă nu numai emisiile companiei, ci și cele produse de clienți, adică de către cei care utilizează hidrocarburile pe care le produce (așa-numitele emisii de tip Scope 3).