Ultimele date oficiale transmise de Ucraina anunță că trupele ruse au pierdut din 24 februarie până în 30 martie aproximativ 17.300 de soldați. Informația a fost transmisă de Statul Major General al Forțelor Armate ale Ucrainei în cursul zilei de miercuri.
Pierderi majore pentru Rusia în război
Pe lângă cei 17.000 de soldați, Rusia a pierdut: tancuri – 605, vehicule blindate de luptă – 1723, sisteme de artilerie – 305, MLRS – 96, apărare aeriană – 54, aeronave – 131, elicoptere – 131, echipamente auto – 1184, nave / bărci – 7, tancuri cu PMM – 75, UAV-uri de nivel operațional-tactic – 81, echipamente speciale – 21, lansatoare OTRK / TRK – 4, conform ultimelor date oficiale.
Totuși, Statul Major General al Forțelor Armate ale Ucrainei spune că datele sunt în curs de clarificare, iar calculul este complicat de intensitatea luptelor din prezent.
Rușii vin cu întăriri
De asemenea, oficialii din Ucraina spun că dețin informații conform cărora Rusia transferă 2.000 de soldați din Georgia, pentru a se alătura trupelor rusești care atacă Ucraina. Potrivit armatei ucrainene, cinci batalioane au fost trimise din bazele militare din Osetia de Sud și Abhazia, zone ocupate de ruși, pentru a întări armata rusă care atacă Ucraina.
Rusia a anunțat, marți, că va reduce „drastic” activitățile militare din Kiev și Cernihiv, oraș aflat în nordul țării. Anunțul a fost însă privit cu scepticism, atât de Ucraina, cât și de SUA și alte țări. Pentagonul a avertizat că Rusia își retrage parțial trupele din nord spre Belarus, dar că acțiunea pare mai degrabă o „repoziționare”.
Președintele american Biden s-a arătat și el prudent privind acest anunț. Miercuri dimineață, mai multe explozii s-au auzit în Kiev, iar sirenele de raid aerian au răsunat în mai multe orașe ucrainene.
ONU: 4 milioane de ucraineni au părăsit țara
Agenția ONU pentru Refugiați a declarat că 4,02 milioane de oameni au părăsit Ucraina de la începutul invaziei ruse din 24 februarie. Având în vedere că populația estimată a Ucrainei, înainte de invazie, era de 44 de milioane de locuitori, bilanțul ONU echivalează cu aproximativ unul din 11 ucraineni care au trecut granița în aproximativ cinci săptămâni.
Rusia acuzată că a provocat „o criză alimentară mondială”
În faţa Consiliului de Securitate al ONU, Rusia a fost acuzată marţi că a provocat o „criză alimentară mondială” şi că a generat riscul apariţiei „foametei” prin declanșarea unui război împotriva Ucrainei, „grânarul Europei”.
„Vladimir Putin a început acest război. El a creat această criză alimentară globală. Şi el este cel care o poate opri”, a declarat numărul doi al diplomației americane, Wendy Sherman, în cursul unei şedinţe a Consiliului de Securitate consacrată situaţiei umanitare din Ucraina.