La șase săptămâni după ce armata rusă a invadat Ucraina, conducerea de la Moscova a recunoscut pentru prima dată pierderi majore în rândul trupelor.
„Avem pierderi semnificative, este o tragedie uriașă pentru noi. Este o operațiune foarte serioasă, cu consecințe grave”, a declarat joi purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, pentru postul britanic de televiziune Sky News, potrivit Die Zeit.
Ucraina: Aproape 19.000 de soldați ruși au fost uciși
Cel mai recent, Rusia vorbise de 1.351 de soldați uciși. Pe de altă parte, Ucraina estimează că aproape 19.000 de soldați ruși au fost uciși de la începutul războiului, la 24 februarie. Această cifră nu este însă verificabilă în prezent. Kremlinul vorbește întotdeauna de o „operațiune militară specială”, iar cuvântul „război” în legătură cu Ucraina este tabu în Rusia.
Peskov a calificat războiul drept o „tragedie”. Cu toate acestea, el a dat vina pentru victimele civile din țară exclusiv pe forțele ucrainene.
„Armata noastră face tot posibilul pentru a pune capăt acestei operațiuni”, a declarat purtătorul de cuvânt al Kremlinului.
Kremlinul, despre negocierile cu Ucraina
Rusia speră că „în zilele următoare” sau în viitorul apropiat, operațiunea militară va atinge obiectivele stabilite de președintele Vladimir Putin sau că negocierile cu Ucraina vor duce la un rezultat. Succesul negocierilor va depinde însă în mare măsură de modul în care Kievul va răspunde la cererile Moscovei, a mai spus Peskov.
În cadrul negocierilor cu Ucraina, Moscova cere ca Kievul să accepte independența celor două regiuni din estul Ucrainei, Donețk și Luhansk, și suveranitatea Rusiei asupra peninsulei Crimeea, de la Marea Neagră, anexată în 2014. În plus, Rusia cere „demilitarizarea” și „denazificarea” Ucrainei. Moscova susține că guvernul de la Kiev este condus de „naziști”, în ciuda faptului că nu există nicio dovadă în acest sens, iar președintele ucrainean Volodimir Zelenski are rădăcini evreiești.
Peskov a afirmat că trupele rusești au fost retrase din regiunile ucrainene Kiev și Cernihiv pentru a arăta „bunăvoința” Rusiei în timpul negocierilor. Pe de altă parte, serviciile secrete și experții militari occidentali văd, de fapt, retragerea ca pe o înfrângere pentru Rusia.
Rusia califică acuzațiile de crime de război drept false
Referindu-se la Mariupol, Peskov a declarat că portul din sud-estul Ucrainei, aflat sub asediu îndelungat, face parte din „republicile populare” recunoscute de Moscova. „Mariupol va fi eliberat de batalioanele naționaliste, sperăm cel mai devreme posibil”, a declarat Peskov.
De asemenea, purtătorul de cuvânt al Kremlinului a calificat drept „false” acuzațiile de crime de război care ar fi fost comise de ruși la Mariupol, cum ar fi atacul asupra unei maternități, dar și în suburbia Bucha a Kievului. Kremlinul a negat că Rusia ar avea vreo legătură cu aceste atrocități, a mai spus Peskov. Cu toate acestea, mărturiile martorilor oculari și imaginile din satelit sugerează că trupele rusești au ucis sute de civili la Bucha.