ANPC câștigă definitiv procesul cu Blue Air Aviation SA
Autoritatea Națională pentru Protecția Consumatorilor (ANPC) a câștigat definitiv procesul intentat de operatorul economic Blue Air Aviation SA, în 2022, contestând sancțiunile aplicate de autoritate.
Cazul a fost soluționat de Judecătoria Sectorului 1 și s-a referit la procesul verbal de constatare a contravenției și Raportul de Analiză și sancționare, prin care Blue Air Aviation SA a fost amendată cu suma de 9.894.200 lei.
Sancțiunea a fost impusă în contextul anulării a 11.289 de curse de pasageri, desfășurate de companie între 30 aprilie 2021 și 30 aprilie 2022. Aceste anulări au afectat consumatori din 20 de state membre ale Uniunii Europene, iar valoarea totală a plăților efectuate de aceștia pentru biletele de avion a fost de aproximativ 66,6 milioane lei.
Decizia ANPC a fost luată în conformitate cu Directiva europeană Omnibus, care a fost transpusă în legislația națională, și a avut la bază un ordin al președintelui ANPC, care reglementează procedurile în cazuri de încălcare a drepturilor consumatorilor. În urma controalelor și evaluărilor, comisia specială constituită de ANPC a constatat nerespectarea legislației în vigoare și a decis aplicarea amenzii de aproape 10 milioane de lei.
De asemenea, având în vedere impactul pe care abaterile l-au avut asupra consumatorilor din România și din alte state membre ale Uniunii Europene, ANPC a alertat Comisia Europeană și autoritățile de protecția consumatorilor din alte țări UE. Autoritatea română a solicitat verificarea existenței unor încălcări similare ale legislației europene și a măsurilor adoptate la nivel european pentru asigurarea respectării drepturilor consumatorilor.
Sechestre nevalorificate și bunuri supraevaluate
Compania Blue Air Aviation, unul dintre operatorii aerieni cunoscuți din România, a ajuns în centrul unui scandal financiar după ce activitatea sa a fost suspendată în septembrie 2022.
În 2022, Direcția Generală a Marilor Contribuabili a instituit sechestru pe mai multe active ale Blue Air, inclusiv șase aeronave, 20 de autovehicule speciale și șase containere. De asemenea, a fost vizat și un teren al companiei Blue Air Investiții. Cu toate acestea, ANAF nu a valorificat aceste sechestre, lăsând un semn de întrebare asupra eficienței procesului de recuperare a datoriilor.
În paralel, Curtea de Conturi a dezvăluit că, în evidențele contabile ale Autorității pentru Administrarea Activelor Statului (AAAS), garanțiile preluate de la Blue Air Aviation au fost supraevaluate la suma de 1,37 miliarde lei. În realitate, singura valoare de piață certă identificată a fost de 10,29 milioane lei, aferentă unui teren intravilan și unei păduri de aproape 95.000 mp.
Ajutor de la stat în timpul pandemiei
În timpul pandemiei, Guvernul României a acordat Blue Air un ajutor de stat în valoare de 62 milioane euro prin Hotărârea de Guvern 862/2020. Acesta avea scopul de a sprijini compania în redresarea activității. Totuși, până în 2022, Blue Air nu a reușit să-și recupereze poziția pe piață, iar în septembrie același an, compania și-a încetat activitatea.
Problemele s-au amplificat în februarie 2024, când Comisia Europeană a cerut României să recupereze 33,84 milioane euro din acest ajutor de stat, considerat incompatibil și declarat ilegal.