Curtea de Apel a dat verdictul
BRD Groupe Societe Generale a câștigat, vineri, la instanţă, suspendarea Ordinului ANPC prin care era obligată să recalculeze ratele la credite: BRD este a doua bancă victorioasă după Banca Transilvania.
„Admite cererea. Dispune suspendarea executării Ordinului nr. 418/23.05.2023 până la până la pronunţarea instanţei de fond. Executorie.
Cu drept de a formula recurs în termen de 5 zile de la data comunicării, cale de atac care se va depune la Curtea de Apel Bucureşti.
Pronunţată azi 23.06.2023 prin punerea soluţiei la dispoziţia părţilor prin mijlogirea grefei instanţei”, este soluţia anunţată de Curtea de Apel Bucureşti, secţia de Contencios Administrativ şi Fiscal, în procesul dintre BRD şi ANPC.
Băncile din România au cerut recent în instanţă anularea proceselor verbale de contravenţie primite de la Autoritatea Naţională pentru Protecţia Consumatorilor şi suspendarea efectelor ordinului emis de preşedintele ANPC prin care ar fi obligate să emită noi grafice de rambursare pentru credite şi să ia măsuri “optime” pentru reducerea gradului de îndatorare în cazul unor debitori.
19 bănci au fost sancționate
ANPC a sancţionat, luna trecută, 19 bănci pentru ”acţiuni înşelătoare” privind caracteristicile principale ale produselor de creditare.
Toţi românii care au rate la bănci trebuie să ştie asta, declara cu prilejul acțiunilor întreprinse la instituțiile bancare, Horia Cosntantinescu, președintele ANPC.
Declaraţiile şefului ANPC au fost date, în luna mai, în contextul în care Autoritatea a amendase 19 bănci din cauza modului în care sunt calculate ratele creditelor contractate de persoanele fizice, fiind acuzate de „practici comerciale înşelătoare”.
„Ratele românilor trebuie rediscutate, în opinia mea, cu banca, pentru a se întoarce în zona în care ele au fost stabilite inițial. Iau un exemplu.
Un consumator mi-a scris că are venituri nete de 2.200 de RON și rata la bancă de 1.860, crescută de la undeva 500 de RON.
De ce nu începe banca, sau oricare dintre băncile, iată, atât de vătămate în imagine de ceea ce a spus Constantinescu, de ce nu încep să vadă – nu cumva și ei au vătămat viețile multor consumatori? Între imagine și viață hai să calibrăm puțin”, declara în cursul lunii mai, Horia Constantinescu.
Preşedintele ANPC mai spunea că băncile trebuie să efectueze această recalibrare a ratelor astfel încât să evite acumularea de credite neperformante.