Călin Georgescu: „Victorie pentru poporul român – reluați turul 2 al alegerilor!”

Liderul politic Călin Georgescu a salutat demisia anunțată de Klaus Iohannis, considerând-o o victorie a românilor și un pas esențial pentru restabilirea statului de drept. În acest context, el cere reluarea turului doi al alegerilor prezidențiale.

„Victorie pentru poporul român – Klaus Iohannis a demisionat! Acum este timpul să revenim la „statul de drept” – reluați turul 2 al alegerilor!”, a transmis Călin Georgescu.

Georgescu subliniază că fără o reluare corectă a procesului electoral, România nu poate reveni pe un traseu democratic autentic.

Reacții la demisia lui Klaus Iohannis

Președintele Klaus Iohannis a precizat că va părăsi funcția pe 12 februarie, motivând că decizia sa vine pentru a evita o criză politică declanșată de inițierea procedurii de suspendare în Parlament.

În acest context, Anamaria Gavrilă, președinta Partidului Oamenilor Tineri (POT), a afirmat că plecarea lui Iohannis reprezintă „sfârșitul unei epoci de dispreț și aroganță” și o oportunitate pentru democrație.

„Plecarea lui Klaus Iohannis reprezintă sfârșitul unei epoci de dispreț și aroganță. Klaus Iohannis a fost cea mai mare jignire adusă românilor, simbolul unei puteri corupte și îngenuncheate în fața intereselor sale mici și egoiste. Astăzi, România are o șansă reală de a-și reface drumul către democrație, dar acest lucru nu se va întâmpla atâta timp cât alegerile sunt confiscate de aceleași grupuri de interese care au ținut țara în loc”, a declarat Gavrilă.

Ea contestă, însă, scrutinul impus de Guvern pentru luna aprilie, considerându-l ilegitim și o încercare de a manipula rezultatul alegerilor.

Klaus Iohannis
SURSA FOTO: Administrația Prezidențială

Emil Boc: Demisia lui Iohannis este un act democratic

De cealaltă parte, prim-vicepreședintele PNL, Emil Boc, a susținut că demisia președintelui este o soluție care asigură stabilitatea democratică a țării și că a fost preferabilă unei proceduri de suspendare.

„Demisiile nu se comentează. Sunt acte unilaterale de voință. Categoric, această demisie era preferabilă unei proceduri de suspendare, care ar fi pus țara într-o situație mult mai complicată și pe scena internă, și pe scena internațională, și în ceea ce privește credibilitatea României. În rest, demisia este un act democratic, face parte din regulile jocului democratic. Trebuie privită ca atare, avem o Constituție, avem mecanisme în constituțional care să asigure continuitatea vieții democratice în România. Din această perspectivă, este o soluție care asigură stabilitatea democratică a țării”, a declarat Boc.

În urma anunțului lui Klaus Iohannis, Parlamentul urmează să se reunească marți, de la ora 10:00, pentru a discuta despre suspendarea acestuia. Președintele Senatului, Ilie Bolojan, a declarat că există două posibilități:

  • Trimiterea documentului către Curtea Constituțională pentru un punct de vedere.
  • Formarea unei comisii de anchetă.

Bolojan a precizat că este foarte probabil ca varianta aleasă să fie consultarea Curții Constituționale.