Avocata lui Călin Georgescu, Maria Vasii, a făcut mai multe declarații. Printre altele, ea spune că decizia are caracter definitiv și executoriu, iar procesul de arbitraj a fost inițiat de un cetățean român cu reședința în Canada, care a obținut o hotărâre judecătorească internațională ce impune reluarea scrutinului.

Avocata lui Călin Georgescu iese la rampă

Potrivit avocatei, această hotărâre se bazează pe un acord bilateral între România și Canada, reglementat prin Legea 356/2009, care prevede că deciziile tribunalelor arbitrale trebuie recunoscute și aplicate de către statul român.

„Un cetățean român, rezident în Canada, a aplicat în procedura arbitrajului internațional, a beneficiat de o hotărâre judecătorească care poartă apostila definitivă și executorie în baza căreia Guvernul României este obligat să reia de îndată și fără discuție turul 2 al alegerilor prezidențiale”, a spus avocata la Realitatea PLUS.

În acest context, Maria Vasii a susținut că România nu are opțiunea de a refuza executarea deciziei și trebuie să demareze imediat procedurile necesare. Ea a criticat dur sistemul judiciar din țară, acuzând instanțele că nu și-au respectat atribuțiile și că au încălcat principiile statului de drept. În opinia sa, situația a ajuns să fie gestionată la nivel internațional, iar România este acum sub presiunea autorităților străine pentru a-și respecta obligațiile legale.

„România este obligată să pună în executare de îndată și fără nicio discuție această hotărâre judecătorească. (…) România a arătat că nu-și onorează statutul de stat de drept, judecătorii nu și-au onorat menirea pentru care au fost aleși și pentru care încasează venituri foarte mari. De aceea, în prezent cetățenii străini care dețin autorități de stat vin să ne facă ordine; vin să le dea românilor demnitatea”, a mai spus Maria Vasii.

Calin Georgescu
SURSA FOTO: captură YouTube, HappyFishTV

Avocata a avertizat că problema nu mai este una internă

Pentru punerea în aplicare a hotărârii, spune avocata, guvernul ar trebui să adopte o ordonanță de urgență și să recunoască validitatea primului tur al alegerilor, conform deciziei CCR 31/2024. Totodată, ar trebui să constate că Hotărârea 32 a aceleiași instituții nu este valabilă, deoarece a fost emisă cu depășirea competențelor.

„Avem Legea 356/2009, legea de aprobare a acordului dintre România și Canada. În baza acestui acord o hotărâre pronunțată de un tribunal arbitrar este obligatoriu a fi transpusă și executată de către România. Nu avem nicio altă posibilitate ca România să refuze executarea acestei hotărâri judecătorești.

Ca atare, intrăm pe procedura în care Statul român, Guvernul trebuie să ia act de existența acestei hotărâri, trebuie să se supună, să emită OUG și să ia act de validarea primului tur, așa cum în mod corect s-a dispus prin Hotărârea 31/2024 a CCR, și – ca atare – să constate că Hotărârea 32 este neavenită și a fost dată cu încălcarea flagrantă a atribuțiilor pe care CCR le avea și de acum este o problemă între state, între România și Canada. Este o problemă de litigiu internațional. Nu cred că Guvernul României – în această situație în care e demascat pentru toate ilegalitățile – va mai avea curaj să refuze a executa această hotărâre”, a conchis aceasta.

Avocata a avertizat că problema nu mai este una internă, ci a devenit un litigiu internațional între România și Canada. În aceste condiții, consideră că guvernul nu va putea ignora hotărârea fără a risca consecințe serioase la nivel diplomatic și juridic.