Decizia Curții Constituționale a României (CCR) de a anula alegerile prezidențiale a generat controverse majore în spațiul public și politic. Actorul Florin Zamfirescu a criticat dur hotărârea, calificând-o drept „o lovitură de stat strigătoare la cer”.
Florin Zamfirescu, critic la adresa CCR
Florin Zamfirescu a reacționat vehement față de decizia CCR, acuzând instituția de încălcarea Constituției.
„Ce se întâmplă când CCR, imuabilă, din câte mi se spune, încalcă Constituția? Este o lovitură de stat strigătoare la cer. Ce face CCR a dat peste cap România, a vândut România, o împinge în prăpastie”, a declarat acesta.
Zamfirescu a criticat și modul în care liderii politici gestionează situația, menționând că „o scânteie poate să arunce în aer tot, nu peste 6 luni”. Declarațiile sale s-au îndreptat și împotriva actualei clase politice, inclusiv asupra premierului Marcel Ciolacu și președintelui Klaus Iohannis.
„L-am văzut pe Antonescu venind de undeva din Paradis și, într-o râna, se ridică ciufulit și zice: „Muieți-s posmagii?”” Și fiindcă nu erau, a zis: „Eu mă retrag, aștept să mă împingeți, să mă ridicați…”
Dacă în locul lui Ciolacu era Georgescu, îl aresta în clipa aia. Păi arestați-l pe Ciolacu. O scânteie poate să arunce în aer tot, nu peste 6 luni. Iohannis este o căpușă”, a mai spus Zamfirescu.
Călin Georgescu contestă decizia CCR
Călin Georgescu a inițiat mai multe acțiuni legale pentru a contesta decizia CCR și hotărârile Biroului Electoral Central (BEC) emise ulterior. El a depus un recurs la Înalta Curte de Casație și Justiție (ÎCCJ), cerând anularea celor trei hotărâri BEC care au suspendat procesul electoral:
- Hotărârea nr. 230D/2024: Oprirea pregătirilor pentru turul doi al alegerilor prezidențiale.
- Hotărârea nr. 231D/2024: Încetarea activităților birourilor electorale.
- Hotărârea nr. 232D/2024: Modificarea prevederilor privind indemnizațiile membrilor birourilor de vot din străinătate.
Curtea de Apel București a respins cererea lui Georgescu ca neîntemeiată, inclusiv intervenția accesorie a organizației Public Attitude, care a susținut cauza. Judecătoarea Cristina Ardelean a considerat că nu există probe suficiente pentru a anula hotărârile BEC.
Demersuri la CEDO pentru suspendarea deciziei CCR
Pe lângă demersurile interne, Georgescu a depus o plângere la Curtea Europeană a Drepturilor Omului (CEDO). Acesta a solicitat suspendarea deciziei CCR și organizarea turului doi al alegerilor între el și Elena Lasconi, pe baza rezultatelor primului tur.
Georgescu a cerut CEDO să analizeze cauza în regim de urgență, motivând că anularea alegerilor aduce prejudicii grave drepturilor electorale ale românilor.
Fostul președinte al CCR, Augustin Zegrean, a declarat că recursul lui Georgescu la ÎCCJ ar putea dura cel puțin un an, iar șansele de a obține o decizie favorabilă sunt reduse. El consideră că demersurile lui Georgescu sunt mai degrabă de natură electorală decât juridică, având scopul de a menține atenția publicului asupra candidaturii sale.