O decizie a Curții Constituționale, care a anulat alegerile prezidențiale din România, a stârnit nemulțumirea a 62% dintre cetățeni, conform unui studiu realizat de IRES. În plus, datele arată că aproape jumătate dintre respondenți ar fi votat cu Călin Georgescu, dacă alegerile ar fi continuat.

Nemulțumirea românilor față de decizia CCR și opțiunea Călin Georgescu

Conform unui sondaj recent realizat de Institutul Român pentru Evaluare și Strategie (IRES), 62% dintre români consideră că decizia Curții Constituționale de anulare a alegerilor prezidențiale este una nefavorabilă.

Rezultatele studiului reflectă o stare generală de dezamăgire și îngrijorare în rândul populației, care se arată nemulțumită de modul în care au fost gestionate alegerile din acest an.

Calin Georgescu
SURSA FOTO: Inquam Photos, Octav Ganea

Studiul arată că românii au resimțit sentimente de furie și revoltă față de această decizie.

Aproape 17% dintre respondenți au exprimat furie, iar 16% s-au simțit revoltați.

De asemenea, 15% dintre cei chestionați au manifestat o stare de teamă în urma anunțului Curții Constituționale.

Opțiunile de vot în turul al doilea

Dacă alegerile nu ar fi fost anulate, 48% dintre respondenți ar fi ales să-l voteze pe Călin Georgescu în turul 2 al scrutinului. Acesta este un procent semnificativ, având în vedere că mai puțin de o treime dintre români l-au susținut în primul tur.

În contrast, 29% dintre participanții la sondaj ar fi votat cu Elena Lasconi, iar 7% dintre aceștia ar fi ales să nu meargă la vot în turul 2.

În plus, 5% dintre respondenți ar fi preferat să anuleze votul.

Aceste date arată o divergență clară în preferințele politice ale românilor și o posibila schimbare a opțiunilor de vot, în cazul în care scrutinul ar fi continuat conform planificării inițiale.

Îngrijorările principale ale românilor

Studiul realizat de IRES pune în lumină și temerile și preocupările celor mai mulți dintre români. Aproape un sfert dintre respondenți (24%) se declară îngrijorați de războiul din Ucraina, în timp ce 23% consideră că criza politică din România reprezintă o problemă gravă.

Un alt subiect de neliniște este creșterea prețurilor, menționată de 20% dintre participanții la sondaj ca o problemă importantă ce afectează viața cotidiană.

Aceste rezultate sugerează o preocupare generală legată de instabilitatea economică și politică, dar și de evoluțiile internaționale care ar putea afecta țara.

Detalii suplimentare ale studiului

Sondajul IRES a fost realizat în perioada 17-20 decembrie 2024, având la bază un eșantion de 964 de respondenți. Studiul a fost efectuat prin metoda CATI (interviuri telefonice), iar marja de eroare a fost de ±3,3%.

Eșantionul a fost selectat aleatoriu și este reprezentativ pentru întreaga populație a României.

Aceste date reflectă percepția publicului asupra unei decizii majore care a influențat procesul electoral și care continuă să creeze controverse și discuții în rândul cetățenilor.