Informația zilei despre Călin Popescu Tăriceanu. Fostul premier al țării a fost achitat definitiv astăzi, în dosarul de abuz în serviciu, legat de nerespectarea unei decizii a instanței și privind presupusa menținere nelegală în funcție a senatorului Cristian Marciu.

Menționăm faptul că un complet format din cinci judecători de la instanța supremă era așteptat să stabilească, definitiv, decizia în dosarul de abuz în serviciu al fostului președinte al Senatului și fost premier al României, Călin Popescu Tăriceanu, în contextul în care inițial, acesta a fost achitat de un complet de trei judecători al aceleiași instanțe.

În final, cei cinci judecători au decis să respingă apelul declarat de anchetatorii parchetului instanței supreme, dar și pe cel al lui Tăriceanu.

Călin Popescu-Tăriceanu, achitat definitiv

Amintim faptul că fostul premier al României a fost trimis în judecată de Parchetul General în luna decembrie 2020. La acel moment, acesta a fost acuzat că nu a constatat şi nu a supus la vot în plenul Senatului încetarea mandatului de senator al lui Cristian Marciu.

În primă instanţă, atât Călin Popescu-Tăriceanu cât şi Cristian Marciu au fost achitaţi de un complet de trei judecători de la ÎCCJ, iar la acel moment, Irina Kuglay, care a fost procurorul de ședința în acest caz a solicitat achitarea pe motiv că textele de lege în baza cărora fostul preşedinte al Senatului a fost trimis în judecată „generează confuzie”.  Totodată, Irina Kuglay a luat această decizie fără a se consulta cu procurorii care au făcut ancheta în acest caz.

Ulterior însă, Parchetul General a făcut un apel, conform căruia alt complet alcătuit din cinci judecători să dea verdictul final în acest caz.

Conform apelului făcut de Parchet, Cristian Marciu se afla în stare de incompatibilitate cu funcţia de senator (avea interdicţia de a mai ocupa o funcţie sau o demnitate publică timp de 3 ani de la data de 4 martie 2015, când a rămas definitivă şi irevocabilă decizia Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie – Secţia de Contencios Administrativ şi Fiscal).

În acest sens, acesta a folosit fără drept calitatea de senator. Totodată, procurorii au mai adăugat și faptul că Marciu a îndeplinit acte care implică exerciţiul autorităţii de stat, a participat la şedinţele Senatului, a făcut parte din comisii permanente şi speciale ale Senatului, a avut iniţiative legislative, a votat proiecte de acte normative, a adresat întrebări şi interpelări.

Ce acuzații i-au fost aduse lui Călin Popescu-Tăriceanu

Referitor la situația lui Călin Popescu-Tăriceanu, în acest sens, procurorii reţineau că, în perioada 2 martie 2017 – 2 septembrie 2019, în exercitarea atribuţiilor de serviciu specifice unei funcţii de conducere în cadrul Senatului, prin neîndeplinirea actelor vizând constatarea încetării mandatului desenator al lui Marciu (contrar disp. art. 7 alin. 4 rap. la alin.1lit. (e) comb. cu alin. 2 lit. (c) din Legea nr. 96/2006 privind Statutul deputaţilor şi al senatorilor) şi nesupunerea votului Plenului Senatului a adoptării unei hotărâri de vacantare a locului de senator în cauză, „a cauzat vătămarea drepturilor persoanei care în urma alegerilor parlamentare din data de 11 decembrie 2016 a ocupat pe buletinul de vot pentru funcţia desenator poziţia următoare”.

În același timp, procurorii mai susțineau și că, prin neîndeplinirea obligaţiilor legale, Călin Popescu-Tăriceanu l-a ajutat pe Cristian Marciu să folosească fără drept calitatea oficială de senator ce implică exerciţiul autorităţii de stat, urmată de îndeplinirea actelor legate de această calitate.