Elena Udrea are parte de o veste bună. Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie a admis, luni, o cerere a fostului ministru de sesizare a Curții Constituționale. Ce prevede documentul?
Înalta Curte de Casație și Justiție a admis, luni, 10 octombrie, cererea Elenei Udrea de sesizare a Curții Constituționale cu privire la articolul de lege care a permis anterior ÎCCJ să ceară un aviz de la CJUE (Curtea de Justiție a Uniunii Europene).
În baza avizului CJUE, judecătorii de la Ȋnalta Curte respinseseră contestația în anulare formulată de Udrea în dosarul Gala Bute.
„Admite cererea de sesizare a Curții Constituționale cu excepția de neconstituționalitate a dispozițiilor art. 2 alin. 1 lit. b) din Legea nr. 173/2022 pentru adoptarea unor măsuri necesare punerii în aplicare a Protocolului nr. 16 la Convenția pentru apărarea drepturilor omului și a libertăților fundamentale, formulată de recurenta condamnată Udrea Elena Gabriela în dosarul nr. 309/1/2019. Dispune sesizarea Curții Constituționale cu excepția de neconstituționalitate invocată”, se arată în minuta ÎCCJ.
Textul asupra cărora s-au pronunțat judecătorii
Textul de lege pe care e sesizată Curtea Constituțională a României :
„(1) Înalta Curte de Casație și Justiție poate solicita Curții Europene a Drepturilor Omului emiterea unui aviz consultativ cu privire la chestiuni de principiu privind interpretarea ori aplicarea drepturilor și libertăților din Convenția pentru apărarea drepturilor omului și a libertăților fundamentale sau din protocoalele la aceasta, în cazul în care apreciază că avizul consultativ este necesar pentru clarificarea unor aspecte ale cauzei în vederea pronunțării hotărârii:
b) în materie penală, când este învestită cu judecarea cauzei în primă instanță ori în ultimă instanță în căile ordinare de atac sau, după caz, în procedura sesizării în vederea pronunțării unei hotărâri prealabile pentru dezlegarea unor chestiuni de drept.”
Trebuie spus că Elena Udrea s-a prezentat, luni, 26 septembrie, la sediul ÎCCJ din București, unde a cerut personal eliberarea în faţa judecătorilor de caz. Judecătorii au amânat luarea unei decizii, susținând că, în același dosar, avocatul lui Rudel Obreja a cerut amânarea din motive de sănătate.
Pedeapsă de 6 ani primită în dosarul „Gala Bute”
Amintim că Elena Udrea este deținută în Penitenciarul Târgşor, unde execută o pedeapsă de 6 ani primită în dosarul „Gala Bute”. Sentința de condamnare definitivă a fost dată în iunie 2018 și confirmată în aprilie 2022, prin respingerea unei contestații în anulare. Fostul ministru a ajuns în închisoare pe 16 iunie 2022, după ce a fugit mai întâi în Costa Rica, apoi a încercat să ajungă din România în Grecia, via Bulgaria.
Trebuie spus că, până acum, judecătorii Înaltei Curți s-au pronunțat extrem de ferm, niciuna dintre contestațiile fostului ministru nu a fost admisă și nicio cale de atac extraordinară n-a avut șanse de succes până acum.