CCR a admis sesizarea președintelui Klaus Iohannis pentru o legea adoptată de Parlament care a eliminat anumite texte din actul normativ. Legea a fost astfel adoptată cu încălcarea anumitor dispoziții.
Judecătorii Curții Constituționale (CCR) au admis miercuri obiecţia de neconstituţionalitate formulată de președintele Klaus Iohannis pentru modificarea şi completarea unor acte normative în domeniul educaţiei.
„În urma deliberărilor, Curtea Constituțională, a decis: 1. Cu majoritate de voturi, a admis obiecția de neconstituționalitate și a constatat că dispozițiile art.I pct.1 și 2 din Legea pentru modificarea şi completarea unor acte normative în domeniul educaţiei sunt neconstituționale. 2. Cu unanimitate de voturi, a admis obiecția de neconstituționalitate și a constatat că dispozițiile art.I pct.3-6 din Legea pentru modificarea şi completarea unor acte normative în domeniul educaţiei sunt neconstituționale. Decizia este definitivă și general obligatorie și se comunică Președintelui României, președinților celor două Camere ale Parlamentului și prim-ministrului”, se arată în comunicatul de presă remix miercuri de CCR.
Președintele a susținut că după reexaminarea Parlamentului, forma adoptată a legii depășește limitele deciziei pronunțate anterior de CCR, în iulie 2018 și a formulat astfel sesizare la CCR pentru modificări.
„Ținând cont de faptul că forma legii transmise la promulgare este una ulterioară procedurii de reexaminare, ca urmare a Deciziei Curții Constituționale nr. 528/17 iulie 2018 (publicată în Monitorul Oficial, Partea I nr. 676 din 3 august 2018) și având în vedere faptul că Parlamentul a adoptat o serie de reglementări care sunt contrare și excedează limitelor deciziei menționate, considerăm că Legea pentru modificarea și completarea unor acte normative în domeniul educației a fost adoptată cu încălcarea dispozițiilor art. 147 alin. (2) și (4) din Constituție, pentru motivele prezentate în continuare”, a scris Klaus Iohannis în sesizare.
După sesizarea președintelui Klaus Iohannis din 6 iunie 2018, Parlamentul a reexaminat actul normativ, pentru a pune în acord prevederile neconstituționale cu decizia CCR, dar Legislativul a eliminat anumite texte și a făcut și alte modificări, chiar dacă acestea nu au făcut obiectul sesizării de neconstituționalitate.
„În cazul de față, ca urmare a Deciziei Curții Constituționale nr. 528/2018, Parlamentul a eliminat unele texte, a adăugat unele noi și a operat modificări, fără ca acestea să fi făcut obiectul sesizării de neconstituționalitate și, în mod evident, contrar soluției dispuse de către instanța constituțională. Examinând legea adoptată de Parlament în forma retrimisă la promulgare, reiese că anumite texte din legea criticată au fost eliminate, deși acestea au fost declarate constituționale, altele au fost modificate, deși acestea nu au făcut obiectul sesizării de neconstituționalitate, iar altele au fost introduse fără ca acestea să aibă vreo legătură cu forma inițială a legii sau să se fi regăsit în conținutul său, așa cum aceasta a fost supusă controlului de constituționalitate”, a precizat șeful statului în sesizare.
„Curtea Constituțională a statuat că, în cadrul acestei proceduri, Parlamentul poate modifica și alte prevederi legale numai dacă acestea se găsesc într-o legătură indisolubilă cu dispozițiile declarate ca fiind neconstituționale, pentru a asigura caracterul unitar al reglementării și, în măsura în care se impune, va recorela celelalte dispoziții ale legii ca operațiune de tehnică legislativă, fără a putea aduce alte modificări de substanță legii în cauză”, a mai spus Iohannis.