Fostul lider al Partidului Social Democrat, Liviu Dragnea, a început anul 2021 cu dreptul. Acesta se pregătește de eliberarea condiționată după ce a fost condamnat la 3 ani și 6 luni în dosarul angajărilor fictive. Floarea Alesu, fostul director general al DGASPC Teleorman a ajuns deja acasă.
Floarea Alesu, fostul director general al DGASPC Teleorman, a fost condamnată la 3 ani, 7 luni și 20 de zile în dosarul angajărilor fictive. Aceasta a fost eliberată condiționat din Penitenciarul de Femei Ploiesti-Targsorul Nou.
Aceasta este cea care le-a angajat și menținut în funcții pe cele două secretare social-democrate, chiar dacă acestea nu veneau la serviciu. Ulterior aceasta a fost găsită vinovată de abuz în serviciu și a fost condamnată la închisoare, în timp ce liderul PSD din acea perioadă, Liviu Dragnea, a fost condamnat pentru instigare la abuz de serviciu.
Portalul instanțelor informează de decizia de eliberare condiționată a acesteia a fost dată de către Judecătoria Ploiești pe 14 decembrie și nu a fost contestată de procurori.
Fostul lider PSD a deschis, la finalul anului trecut, două procese la Judecătoria Sectorului 5, în care cheamă în judecată Penitenciarul Rahova. Ambele procese sunt deschise în baza Legii privind executarea pedepselor și a măsurile privative de libertate.
A depus eforturi pentru reintegrare
Floarea Alesu a arătat în motivarea sentinței de eliberare condiționată că a depus eforturi pentru reintegrare și a respectat regulile impuse în penitenciar. Nu a putut participa la activități lucrative, fiind inaptă, dar s-a implicat în activități socio-educative. Mai mult decât atât, ea a spus că este bolnavă și că dorește să fie alături de familia sa.
Floarea Alesu fusese condamnată la 3 ani, 7 luni și 20 de zile închisoare în dosarul angajărilor de la DGASPC Teleorman, dupî ce înalta Curte a contopit pedeapsa cu o altă sentință. Este vorba de o condamnare primită în 2015, de 3 ani închisoare cu suspendare pentru trafic de influență. Ar fi primit șpagă 10.000 lei și un lănțisor din aur cu pandantiv, în valoarea de 757,97 lei, în schimbul unor promisiuni de intervenții la un concurs de angajare pentru funcția de inspector în DGASPC.
„Comportamentul acesteia de conformare în penitenciar este un comportament normal pentru o persoană cu o anumită pregătire. Simpla trecere a timpului în penitenciar nu poate duce în niciun caz la eliberare condiționată,” a explicat procurorul. El a solicitat respingerea cererii formulate și menținerea termenului de reiterare de 3 luni.
În acest context, avocatul acesteia a explicat că Floarea Alesu a executat fracția obligatorie prevăzută de lege, în regim deschis. Aceasta a achitat în integralitate obligațiile civile și cheltuielile de judecată.
„Condamnata a fost recompensată de șase ori și niciodată sancționată, dând astfel dovezi temeinice de îndreptare. A participat la activități socio-educative. Persoana privată de libertate provine dintr-o familie legal constituită, este văduvă, pensionară, are studii superioare, 3 mastere și studii postuniversitare. Pe parcursul executării pedepsei a menținut constant legătura cu fiica și nepoata sa,” a pledat apărătorul Floarei Alesu.
Condițiile pentru ca Floarea Alesu să fie eliberată
Ziare.com notează că Floarea Alesu trebuia să execute cel puțin 2/3 din durata închisorii pentru a fi eliberată condiționat. Pană la data de 3 decembrie 2020, ea a câștigat 556 zile, la care se adaugă 30 de zile executate ca urmare a aplicării dispozițiilor din Legea 169/2017 a recursului compensatoriu, rezultând un total de 671 zile căștigate și executate.
„Din caracterizarea depusă, instanța reține că pe perioada executării pedepsei, deținuta a participat la numeroase programe educaționale, a desfășurat activități lucrative, comportamentul său fiind unul pozitiv.
Instanța apreciază că aceasta a avut un comportament corespunzător pe durata executării pedepsei, participând la programele educationale recomandate, dând astfel dovada ca a înțeles normele instituționale, fiind recompensata de 6 ori si nefiind sancționată,” arata Judecătoria Ploiesti.