Ministrul Agriculturii și Dezvoltării Rurale, Florin Barbu, a obținut o victorie importantă. Comisia Europeană (CE) a acceptat modificarea politicii agricole comune. Iată de decizie a luat, mai exact, comisarul Janusz Wojciechowski.
Comisia Europeană a acceptat modificarea politicii agricole comune
Comisia Europeană (CE) a acceptat modificarea politicii agricole comune. Ministrul Agriculturii și Dezvoltării Rurale, Florin Barbu, a reușit să obțină o victorie importantă la Bruxelles, în urma eforturilor susținute ale fermierilor.
„AM FĂCUT CE AM PROMIS❗️ MODIFICĂRILE LA ROTAȚIA CULTURILOR ȘI TERENUL LĂSAT PÂRLOAGĂ AU FOST ACCEPTATE DE COMISIE❗️
Așa cum am promis, am cerut în cadrul Consiliului AGRIFISH modificarea Regulamentului (UE) 2021/2115 privitor la rotația culturilor (GAEC 7) și 4% pârloagă (GAEC8), iar propunerea mea a fost aprobată de comisie! Rolul nostru este să găsim soluții care să îi sprijine pe fermieri, nu să le pună piedici și împreună, am reușit!
În primul comentariu, găsiți angajamentul față de fermieri, luat săptămâna trecută!”, a scris, luni, Florin Barbu pe contul său de Facebook.
Comisarul European pentru Agricultură, Janusz Wojciechowski, a comunicat în ședința Consiliului Agricultură și Pescuit de luni că se contemplează posibilitatea de a aduce modificări limitate și direcționate în cadrul legislației fundamentale a Politicii Agricole Comune (PAC) pentru perioada 2023-2027, în urma numeroaselor solicitări primite din partea statelor membre, inclusiv din partea României.
A confirmat că a luat în considerare numeroasele solicitări primite din partea statelor membre, inclusiv cele deja exprimate de România, referitoare la modificările propuse pentru actele legislative fundamentale ale Politicii Agricole Comune actuale. Vor fi implementate modificări limitate și direcționate în acest regulament. Aceasta reprezintă un succes pentru România. Este prima dată când regulamentul de bază este modificat în primul an al perioadei de aplicare a PAC.
Comisarul European a subliniat importanța examinării revizuirii standardelor de mediu GAEC 6, GAEC 7 și GAEC 8 în vederea reducerii povarării pentru fermieri, fără a compromite totuși beneficiile aduse mediului. Procesul de revizuire va lua în considerare toate propunerile statelor membre, inclusiv cele prezentate de România.
Se va face o excepție pentru fermierii cu suprafețe mai mici de zece hectare de la inspecțiile de conformitate, o derogare pentru fermierii ecologici de la cerințele GAEC 7 și GAEC 8, precum și o scutire pentru fermierii supuși inspecțiilor de conformitate de la verificările ecocondiționalității. Se va acorda o flexibilitate sporită în privința numărului de modificări permise la nivelul planurilor strategice.
Ce prevede Regulamentul (UE) 2021/2115?
Regulamentul (UE) 2021/2115 este parte integrantă a Politicii Agricole Comune (PAC) a Uniunii Europene, având ca obiectiv promovarea practicilor agricole durabile și protejarea mediului înconjurător. Standardele referitoare la rotația culturilor (GAEC 7) și menținerea terenurilor agricole într-o bună condiție agronomică și de mediu prin păstrarea vegetației (GAEC 8) sunt concepute pentru a îmbunătăți calitatea solului, pentru a reduce eroziunea și pentru a spori biodiversitatea în cadrul sistemelor agricole.
GAEC 7 – Rotația culturilor. Impune fermierilor să adopte practica rotației culturilor ca o măsură de protecție a solului și de îmbunătățire a structurii și fertilității acestuia. Rotația culturilor contribuie la prevenirea eroziunii solului, la reducerea necesității de utilizare a îngrășămintelor chimice și pesticidelor, și la combaterea bolilor și dăunătorilor. Această practică implică alternarea diferitelor tipuri de culturi pe aceeași parcelă în succesiune temporală. Astfel încât să se evite epuizarea nutrienților din sol și să se îmbunătățească starea generală a ecosistemului agricol.
GAEC 8 – Menținerea terenurilor agricole într-o bună condiție agronomică și de mediu prin păstrarea vegetației. Acest standard are ca obiectiv menținerea unei proporții minime a terenului agricol sub forma de vegetație neîngrădită. Mai exact, teren lăsat temporar nelucrat pentru a se regenera. Prin păstrarea vegetației neîngrădite, se contribuie la conservarea biodiversității, la îmbunătățirea structurii și compoziției chimice a solului și la prevenirea eroziunii. Practica oferă un habitat vital pentru flora și fauna sălbatică, sprijinind astfel ecosistemele locale.
Fiecare stat din UE poate adapta aceste standarde la condițiile locale pentru a asigura cea mai eficientă implementare posibilă, ținând cont de specificitățile agroecologice și de necesitățile fermierilor. Detaliile precise pot varia în funcție de regiune și de tipul de agricultură practicat.