România a câştigat titlul mondial la padbol

Echipa națională a României a obținut titlul mondial la padbol, învingând Uruguayul în finala competiției din Brazilia, desfășurată duminică.

Naționala României a învins Uruguayul cu scorul de 5-7, 6-3, 6-2, potrivit Agenției Naționale pentru Sport. Trofeul mondial vine în urma unei serii impresionante de victorii, inclusiv împotriva aceluiași Uruguay în faza grupelor, unde România a depășit și echipele din Austria, Italia, Kuwait și Emiratele Arabe Unite. Ulterior, tricolorii s-au impus din nou în fața Italiei în sferturi și a Portugaliei în semifinale.

Ce este Padbol

Padbol, o invenție din Argentina din anul 2010, reprezintă o fuziune fascinantă între fotbal, tenis, padel și squash. Acest sport aduce aminte, cu plăcere, de tenisul cu piciorul, dar într-o variantă modernă, jucat pe un teren de sticlă panoramică, care ridică experiența sportului la un nivel superior, conform padbol.ro.

În padbol, mingea este proiectată în pereții de sticlă, oferind jocului o dinamică aparte. Cu o suprafață de joc profesională ce amortizează impactul și o minge special creată, padbol îmbină elemente din fotbal, tenis, padel și squash, devenind extrem de popular în țările în care este practicat. Deși relativ nou, este ușor de jucat, reprezentând o evoluție spectaculoasă și modernizată a „tenisului de picior”, conform federației de padbol.

Reguli Padbol

Pentru a discuta despre regulile jocului de padbol, este esențial să înțelegem dimensiunile reduse ale terenului, plasându-l în categoria sporturilor viitorului.

Terenul de padbol are o lungime de 10 metri și o lățime de 6 metri, fiind împărțit în două de un fileu înalt de 1 metru.

Fiecare jumătate de teren este subdivizată în 3 zone distincte: zona de servire, zona de primire și zona de atac.

Zona de atac reprezintă singura zonă de pe teren din care poți trimite mingea în terenul advers, fără a permite mingii să atingă terenul tău înainte de a o lovi.

Terenul este traversat de o linie perpendiculară pe fileu, care delimitează careurile de serviciu și primire.

Teren Padbol
Teren Padbol SURSA FOTO: padbol.ro

ECHIPE, SERVE ȘI PASE

Echipele sunt alcătuite din doi jucători, care alternează între a servi și a primi de la un game la altul și de la un punct la altul.

În ceea ce privește mișcările și loviturile, principiile jocului sunt similare cu cele din fotbal-tenis. Înainte de a trimite mingea în terenul advers, membrii echipei au permisiunea de a beneficia de mai multe ricoșee ale mingii pe pereții din propriul lor teritoriu.

În afara momentului serviciului, mingea poate cădea oriunde în suprafața adversarilor pentru a fi considerată în joc.

Se consideră „out” (în timpul unui punct) atunci când mingea lovește direct peretele advers, fără a atinge mai întâi terenul advers.

Jucătorii pot trimite mingea în terenul advers fie direct, fie folosind peretele. Același principiu se aplică și în cazul paselor către colegul de echipă.

Padbol teren
Padbol SURSA FOTO: Padbol.ro

La fel ca în tenisul de câmp, echipele se succed la serviciu de la un game la altul. Un meci este jucat în sistemul „cel mai bun din 3 seturi”.

Punctele sunt notate astfel: 0 – 15 – 30 – 40 – game. În cazul unei egalități la 40, se aplică sistemul avantajului. Pentru a câștiga un set, o echipă trebuie să atingă 6 game-uri și să aibă o diferență de cel puțin 2 game-uri față de cealaltă echipă. În caz contrar, setul se prelungește până când o echipă obține o diferență de 2 game-uri.

CUM SE SERVEȘTE LA PADBOL

Mingea este lovită din „drop” sau după ce sare din podea, îndreptată spre pătratul aflat pe diagonală în jumătatea adversă de teren.

Serviciul poate fi executat direct peste fileu sau cu una sau mai multe ricoșee pe peretele de sticlă (spate sau/si lateral) din terenul jucătorului care servește. La fiecare punct, jucătorul care servește are dreptul la o greșeală (fileu sau „out”), apoi poate repeta serviciul.

După două greșeli, punctul este pierdut.