Preşedintele României, Klaus Iohannis, a intervenit decisiv!

Comisia Europeană va reanaliza sumele promise fermierilor români, promite Ursula von der Leyen

În urmă plângerilor masive venite din România, după ce fermierii din ţara noastră ar fi urmat să primească cea mai mică alocare de fonduri din partea Comisiei Europene, în contextul pierderilor suferite ca urmare a războiului din Ucraina, preşedintele Iohannis a discutat personal cu şefa Comisiei Europene, Ursula von der Leyen.

Şeful statului i-a explicat preşedintelui Comisiei Europene că fermierii din România se află într-o situaţie foarte dificilă şi că ei trebuie sprijiniţi ca urmare a pierderilor enorme suferite în contextul războiului.

Discuţia dintre cei doi a avut loc joi, 23 martie, în marja Consiliului European.

„Preşedintele Klaus Iohannis a solicitat reanalizarea de către Comisie a situaţiei”, au precizat surse politice pentru Agerpres.

Potrivit aceloraşi surse, Ursula von der Leyen ar fi transmis un mesaj clar în timpul reuniunii Consiliului European: Comisia va reanaliza şi va reveni asupra fondurilor alocate pentru România în acest caz.

Klaus Iohannis: E regretabil că astfel de abordări ultra birocratice pun sub semnul întrebării buna credinţă a Comisiei

Înainte de începerea Consiliului European de primăvară, Klaus Iohannis a venit cu critici la adresa Ministerului Agriculturii de la Bucureşti, dar şi la adresa Comisiei Europene, care ar fi trebuit să ţină cont de „sacrificiile imense” făcute de ţara noastră pentru ca cerealele din Ucraina să poată ajunge din nou pe pieţele internaţionale.

„Situaţia se prezintă la modul următor: Ministerul Agriculturii livrează date Comisiei Europene. Comisia Europeană foloseşte o formulă de calcul, fără să negocieze cu nimeni, şi acordă anumite ajutoare.

Este posibil ca datele furnizate de Minister să nu fi fost gândite profund, dar nu le-am văzut şi nu pot să le comentez.

Este, pe de altă parte, foarte ciudat ca în Comisia Europeană pe aceste speţe să nu se negocieze nimic, ci să se folosească formule. Aceste lucruri nu pot fi rezolvate, după părerea mea, contabiliceşte.

Sunt chestiuni complicate. Trebuie să ţinem cont sau cel puţin trebuia Comisia Europeană să ţină cont de faptul că noi am făcut sacrificii imense pentru a înlesni exportul de cereale din Ucraina spre pieţele lumii.

Nu au făcut-o. Nu ştiu de ce nu au făcut-o, dar vom afla. Este regretabil că astfel de abordări ultra birocratice pun sub semnul întrebării buna credinţă a Comisiei”, a declarat preşedintele României, Klaus Iohannis, joi, 23 martie.

Comisia Europeană propusese iniţial alocarea sumei de 29,5 milioane de euro pentru Polonia, 16,75 de milioane de euro pentru Bulgaria și doar 10,05 milioane de euro pentru România.