Klaus Iohannis a salutat decizia Ucrainei

Președintele Klaus Iohannis a salutat recent decizia Guvernului ucrainean de a renunța la „limba moldovenească„, un pas semnificativ în direcția consolidării relațiilor strânse dintre cele două țări vecine.

„Salut pasul făcut astăzi de Guvernul ucrainean în implementarea înțelegerii privind problema așa-numitei limbi artificiale „moldovenești” la care am ajuns cu președintele Volodimir Zelenski săptămâna trecută la București.

Este un pas important pentru construirea unui parteneriat strategic puternic între România și Ucraina”, a notat președintele Klaus Iohannis pe platforma X, fostul Twitter.

O singură limbă oficială, limba română

Anunțul a fost făcut în cadrul unei întâlniri bilaterale, unde oficialii români și ucraineni au discutat această problemă controversată. Premierul Marcel Ciolacu a transmis mulțumiri omologului său ucrainean, Denis Șmihal, pentru sprijinul acordat în decizia crucială de a recunoaște româna ca limba oficială pentru minoritatea română din Ucraina, excluzând „limba moldovenească” din contextul oficial internațional.

„În mod special, vreau să îi mulţumesc domnului prim-ministru pentru deschiderea de care a dat dovadă în ceea ce priveşte decizia de a nu mai exista în acest moment «limba moldovenească». Din acest moment, la nivel internaţional nu mai există decât o singură limbă oficială – limba română”, a afirmat Marcel Ciolacu.

Decizia de a respinge „limba moldovenească”, o etichetă impusă controversat în trecut, marchează o etapă semnificativă în consolidarea identității:

  • lingvistice
  • culturale dintre comunitățile românești din cele două țări.

În plus, această decizie reprezintă și o replică clară la încercările Federației Ruse de a submina unitatea și integritatea teritorială a Ucrainei prin manipularea diversității etnice și lingvistice.

„(…) această invenţie a Federaţiei Ruse, prin această decizie a guvernului ucrainean a dus la o îndepărtare a unei nedreptăţi”, arată prim-ministrul României.

Cooperarea bilaterală va continua

Premierul Ciolacu a subliniat, de asemenea, importanța continuării cooperării bilaterale, atât în ceea ce privește economia, cât și drepturile minorităților. El a asigurat că toate drepturile pe care le au ucrainenii în România vor fi recunoscute și respectate în legislația din Ucraina. Astfel, el garantează că toți românii de origine română care trăiesc în Ucraina vor avea aceleași drepturi.

„Sunt ferm convins că împreună, în continuare, vom conlucra cum am conlucrat şi în ceea ce priveşte tranzitul şi exporturile grânelor din Ucraina şi pentru a modifica legislaţia în ceea ce priveşte drepturile minorităţilor, acestea fiind în oglindă toate drepturile pe care le au ucrainenii în România vor fi regăsite şi în legislaţia din Ucraina, astfel încât toţi românii de origine română care trăiesc în Ucraina să aibă aceleaşi drepturi”, a mai afirmat Ciolacu.

Marcel Ciolacu
SURSA FOTO: X (fostul Twitter)/The Kyiv Independent

Parteneriatul strategic merge mai departe

Mesajul președintelui Klaus Iohannis a fost o replică la un mesaj al președintelui ucrainean. Mesajul a fost ublicat pe platforma X în cursul zilei de 18 octombrie.

În acel mesaj, liderul de la Kiev nota „așa cum am convenit la București săptămâna trecută, mergem mai departe spre un parteneriat strategic româno-ucrainean. Mulțumesc României pentru sprijinul acordat Ucrainei în drumul nostru spre UE și aștept cu nerăbdare să deschidem negocierile de aderare a Ucrainei la UE în acest an. Împreună, facem Europa mai puternică”.