Tezaurul României se va întoarce, inevitabil, acasă! Potrivit eurodeputatei Corina Creţu, a fost votată propunerea comună a rezoluţiei referitoare la returnarea tezaurului naţional al României, însuşit ilegal de Rusia. Documentul a fost semnat de toţi europarlamentarii români, fiind susținut de majoritatea membrilor Parlamentului European (PE).
Parlamentul European solicită Rusiei să restituie integral tezaurul național al României
Tezaurul României. Parlamentul European (PE) a emis o solicitare către Rusia pentru a restitui integral tezaurul național al României, trimis în Rusia în anii 1916-1917. Astăzi, 14 martie 2024, Propunerea Comună de Rezoluție privind returnarea ilegală a tezaurului național al României de către Rusia a fost supusă aprobată. A fost semnată de toți eurodeputații români. A primit sprijinul majorității membrilor PE.
Prin intermediul acestei rezoluții, s-a invitat Comisia Europeană (CE) să creeze sinergii concrete cu statul român, Banca Națională a României (BNR) și alte instituții relevante, în vederea mobilizării eforturilor coordonate și utilizării tuturor mijloacelor diplomatice de mediere și promovare a comunicării cu omologii ruși pentru a căuta soluții și a asigura returnarea fără întârziere a tezaurului național dispărut în locul său de drept și de fapt.
Restituirea tezaurului naţional al României este o chestiune extrem de importantă
Tezaurul a fost depozitat în Rusia sub garanția că va fi restituit integral. Confiscarea ilegală a tezaurului național al României reprezintă o încălcare a dreptului internațional și a obiceiurilor internaționale. Transferul rezervelor de aur împreună cu colecții semnificative de obiecte culturale, artistice și arhivistice pentru a fi păstrate în siguranță în circumstanțe excepționale a fost reglementat printr-un acord oficial documentat și valabil din punct de vedere juridic până acum, care a inclus garanții legale de restituire, ale cărui obligații stipulate au fost încălcate.
Tezaurul național al României constă în 91,5 tone de aur fin. Cuprinde colecții regale de bijuterii și monede rare, obiecte culturale, religioase și arhivistice.
„Restituirea tezaurului naţional al României este o chestiune extrem de importantă, atât pentru memoria naţională, cât şi pentru memoria instituţională a ţării noastre. Reiterez faptul că statul român, împreună cu partenerii externi, trebuie să facă toate solicitările necesare pentru ca să-şi restituie patrimoniul deţinut ilegal de Rusia timp de mai bine de un secol”, a scris, joi, Corina Creţu pe contul său de Facebook.
Succes uriaș pentru România
La rândul său, europarlamentarul român Eugen Tomac a subliniat că acesta este un pas crucial pentru demnitatea națională și că România. Și-a exprimat recunoștința profundă față de colegii săi din PE pentru sprijinul lor.
A mulțumit BNR pentru susținerea neabătută pe tot parcursul acestei „lupte”, care a culminat într-o realizare istorică: prima rezoluție a PE referitoare la Tezaurul României.
„Succes uriaş în Parlamentul European! Rezoluţia privind restituirea Tezaurului României sechestrat în Rusia a fost votată cu largă majoritate de voturi. Rezoluția pe care am inițiat-o este primul document oficial european prin care solicităm Rusiei în mod explicit returnarea Tezaurului sechestrat ilegal.
Este o chestiune de demnitate națională. România nu poate si nu trebuie să accepte nimic mai puțin decât restituirea celor 91,5 tone de aur și a întregului Tezaur cultural. (…)
Nu suntem singuri în acest demers. Avem recunoaștere și sprijin european ferm.
După votul istoric de astăzi, Comisia Europeană va fi alături de România și împreună vom aduce Tezaurul României acasă. Important este să nu renunțăm!”
, a scris el pe rețelele sociale.