Anunțul a fost făcut de Philip Reeker, directorul Biroului pentru Europa şi Eurasia al Departamentului de Stat, cu ocazia împlinirii a 140 de ani de relații diplomatice Statele Unite – România.
Reeker a atras atenția că SUA au făcut mari eforturi pentru a asigura fondarea unei Românii independente. Relația dintre cele două țări a rezistat „valurilor istoriei”, iar legăturile dintre cele două popoare au deveni tot mai puternice. Directorul a amintit că Statele Unite au ajutat recent România cu echipamente medicale și ventilatoare, necesare în lupta cu epidemia de coronavirus, și a mulțumit, la rândul său, României pentru medicii și asistentele pe care i-au trimis la Washignton. În finalul mesajului, Philip Reeker a mulțumit din nou României pentru cei 140 de ani de prietenie.
„Astăzi sunt încântat să mă alătur dumneavoastră în sărbătorirea a 140 de ani de relații diplomatice între Statele Unite ale Americii și România. Acum 140 de ani, pe 14 iunie 1880, Statele Unite s-au numărat printre primele țări care au stabilit relații oficiale cu România, când primul reprezentant al SUA în România, Eugene Schuyler, și-a prezentat scrisorile de acreditare Principelui Carol, care un an mai târziu devenea Regele Carol I.
Statele Unite au făcut eforturi deosebite pentru a asigura fondarea unei Românii independente. Libertatea a fost întrețesută în ființa României încă de la început. De atunci până în prezent, relația noastră a înfruntat furtunile și valurile istoriei. Chiar și atunci când Cortina de Fier ne-a separat, Statele Unite au găsit o modalitate de a lua legătura cu poporul român, prin Radio Europa Liberă și lucrând cu disidenți și jurnaliști pentru a transmite știri și a păstra vii speranțele de libertate și democrație. Legăturile dintre popoarele noastre nu au făcut altceva decât să devină mai puternice, iar legăturile dintre noi sunt acum mai strânse decât oricând.
Anul trecut, președinții noștri s-au întâlnit la Washington pentru a evidenția și extinde relațiile SUA – România și a marca și alte aniversări de referință în istoria României – 30 de ani de când românii curajoși au înlăturat o dictatură brutală și 15 ani de la aderarea României la NATO”, se arată în mesajul transmis de Philip Reeker.
SUA – România, o relație dinamică
Totodată, acesta a mai precizat că relația Statelor Unite cu România este una „dinamică” și se fac eforturi pentru a spori cooperarea.
„Statele Unite și România au o relație dinamică, în creștere și facem eforturi susținute să sporim cooperarea pe cât mai multe paliere, inclusiv securitate, comerț și investiții, energie, spațiu cibernetic și stat de drept.
Fiind prieteni, ne ajutăm reciproc în perioadele dificile precum cele pe care le traversăm acum. Sunt mândru că am sprijinit livrarea de echipamente de protecție și ventilatoare în România și sunt recunoscător că, recent, România a trimis o echipă de medici și asistente în Washington, pentru a ne ajuta la răspunsul nostru la pandemia de coronavirus.
Sunt încrezător că vom reuși să realizăm lucruri minunate și în anii care urmează. România, mulțumim pentru cei 140 de ani de relații diplomatice și prietenie. Mulțumesc!”, a mai spus oficialul.