Victorie pentru Rusia! Mișcarea momentului în plin război. E Breaking news

Taiwan

Sursa: Dreamstime

Rusia înregistrează o victorie majoră. În ciuda rezistenței pe care armata ucraineană o prezenta, se pare că trupele rusești au reușit să înainteze unde și-au propus, iar acum situația este sub control.

Informație de ultimă oră despre războiul din Ucraina. Rusia înregistrează o victorie majoră. Potrivit AFP, armata rusă a reușit să cucerească un baraj şi o centrală hidroelectrică vitală pentru alimentarea cu apă a peninsulei anexate Crimeea.

AFP scrie că hidrocentrala era o țintă prioritară pentru trupele ruse, iar în momentul de față instalația este intactă, iar apa curge şi se varsă în fluviul Nipru.

Un jurnalist de la AFP s-a deplasat la fața locului, în cadrul unei vizite de presă organizată de Ministerul Apărării rus, sub supravegherea permanentă a unor soldați cu cagule şi înarmați cu mitraliere.

Potrivit sursei citate, mai mulți responsabili ruși prezenți acolo au confirmat faptul că planul Rusiei prevede anexarea regiunilor Herson şi Zaporojie, pentru a forma astfel un pod terestru care să lege teritoriul rus de Crimeea.

Rusia vrea anexarea regiunilor Herson şi Zaporojie

Referitor la situația centralei, care este în continuare vopsită în culori ucrainene, în momentul de față rușii îl consideră un „obiectiv strategic” sensibil. Pe de altă parte, deși este destul de departe de linia frontului, ruşii, care ocupă zonă, se tem de „sabotaje” din partea Ucrainei.

Aceasta temeri au fost confirmate și de un prorus, care susține că au existat tentative de aducere a unor încărcături explozive, care însă au eșuat.

„Au existat tentative (ale sabotorilor) de a aduce aici încărcături explozive, însă toate (aceste tentative) au eşuat”, susţine Vladimir Leontiev, un prorus numit de Moscova responsabil al administraţiei civile şi militare din districtul Kahovka.

Pe de altă parte, Leontiev nu a detaliat aceste acuzaţii. Totuși, acesta a subliniat faptul că în cazul în care planurile sabotorilor s-ar adeveri, acest lucru ar genera o „mare nenorocire” şi la inundaţii devastatoare.

Menționăm faptul că barajul hidroelectric Kahovka  a fost construit în anul 1956, în perioada sovietică și are rolul de a trimite apă în Canalul Crimeii de Nord (Pivnicino-Krîmskîi kanal, în ucraineană), care pleacă din sudul Ucrainei şi traversează toată peninsula.

În momentul în care Peninsula Crimeea a fost anexată în anul 2014, Kievul a închis robinetul, iar acest lucru a generat probleme de irigație dar și de acces de apă în Crimeea. 

Rolul barajului hidroelectric Kahovka

Pe de altă parte, acum, noile autorităţi proruse afirmă că livrările de apă în Crimeea prin acest canal au fost reluate la începutul lui martie şi că de acum 1,7 milioane de metri cubi de apă ajung în fiecare zi în peninsulă

„Este multă, multă apă care pleacă în Crimeea. Deocamdată, noi nu solicităm plată, este contribuția noastră pentru a compensa pierderile suferite de ucraineni şi de ruşi în timpul ultimilor opt ani”, a afirmat Leontiev.

Referitor la situația centralei, aceasta continuă să producă electricitate care ajunge în reţeaua unificată ucraineană şi alimentează în acelaşi timp zonele aflate sub controlul Kievului şi cele cucerite de Moscova.

„Nu se poate opri producţia de energie şi trimiterea ei în reţeaua ucraineană unificată. Acest lucru este fizic imposibil”, a subliniat Vladimir Leontiev.