Viktor Orban blochează noul pachet de sancțiuni împotriva Rusiei
Viktor Orban face un gest încărcat de semnificație la doi ani de la debutul conflictului armat din Ucraina. Ungaria împiedică din nou adoptarea celui de-al 13-lea pachet de sancțiuni impuse de UE împotriva Rusiei, conform informațiilor Financial Times.
Introducerea noului pachet de sancțiuni era menită să coincidă cu aniversarea a doi ani de la invadarea Ucrainei de către Federația Rusă.
Potrivit a trei oficiali UE citati de CNBC, Uniunea Europeană are în vedere impunerea de sancțiuni asupra companiilor chineze suspectate că au sprijinit Rusia în evitarea sancțiunilor occidentale.
În acest fel, UE încearcă să ia măsuri împotriva acestor entități din China continentală în premieră de la începutul conflictului din Ucraina.
Aproximativ 200 de persoane și organizații din Rusia, China și alte țări care sprijină eforturile lui Putin în acest conflict ar urma să fie supuse unor restricții.
Membrii celor 27 de state din blocul european colaborează la elaborarea unui al 13-lea pachet de sancțiuni în urma invaziei extinse a Rusiei în Ucraina. Acesta ar putea fi finalizat până la sfârșitul lunii pentru a marca cei doi ani de la începutul conflictului.
Conform unui oficial al Uniunii Europene, care a solicitat să rămână anonim din cauza caracterului delicat al conversațiilor, primele vizate de aceste sancțiuni sunt companiile chineze care l-au ajutat pe Vladimir Putin. Același lucru este valabil și pentru „entităţile chineze din alte ţări terţe” care au sprijinit Rusia.
Trei companii cu sediul în China, vizate de al 13-lea pachet de sancțiuni
O altă sursă europeană a dezvăluit că ambasadorii celor 27 de state membre ale UE vor analiza propunerea într-o întâlnire planificată pentru miercuri, menționând că „activitățile sunt în plină desfășurare”.
Aceste declarații vin după ce un articol publicat în Bloomberg a dezvăluit că propunerea de sancțiuni cuprinde trei întreprinderi cu sediul în China.
Oficialii europeni au anterior subliniat legătura strânsă dintre Moscova și Beijing. În urmă cu o lună, președintele Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, a adus acest aspect în discuție la Forumul Economic Mondial de la Davos.
„Eşecul Rusiei este şi economic. Sancţiunile au decuplat economia sa de tehnologia modernă şi inovaţie. Rusia este acum dependentă de China”, a precizat Ursula von der Leyen.
Conform datelor publicate de Administrația Generală a Vămilor din China în luna ianuarie, relația comercială dintre China și Rusia a înregistrat un nou record în 2023, atingând suma de 240 de miliarde de dolari, conform informațiilor furnizate de Reuters.
Potrivit datelor, achizițiile Rusiei de mașini și smartphone-uri chinezești au înregistrat creșteri semnificative.
În raportul din ianuarie, CNBC a subliniat că Rusia continuă să obțină tehnologie occidentală, în ciuda sancțiunilor aflate în vigoare.
Potrivit studiilor, China, Hong Kong, Turcia și Emiratele Arabe Unite au câștigat o importanță crescândă în direcționarea componentelor vitale către Rusia din națiunile occidentale.