Este momentul care ar putea întoarce total soarta războiului din Ucraina. În urma contraofensivei de succes a armatei ucrainene, Statul Major rus a luat o decizie radicală cu privire la unităţile trimise să lupte pe front. Zvonurile vorbesc inclusiv despre un refuz ferm al soldaţilor de a mai lupta.
Decizie radicală luată la Moscova!
Trimiterea de unităţi noi pe frontul din Ucraina, suspendată de Comandamentul militar al Federației Ruse
Având în vedere ultimele evoluţii de pe front, Comandamentul militar al Federației Ruse a încetat să mai trimită unităţi noi în Ucraina. În plus, se pare că mulţi soldaţi ruşi refuză să mai lupte.
Informaţiile au fost făcute publice de către Statul Major al forțelor armate ale Ucrainei, transmite The Guardian.
„Comandamentul militar al Federației Ruse a suspendat trimiterea de noi unități, deja formate, pe teritoriul Ucrainei.
Situația actuală din teatrul de operațiuni și neîncrederea față de comandamentul superior au forțat un număr mare de voluntari să refuze categoric perspectiva serviciului în condiții de luptă.
Situația este afectată de informații despre numărul real al morților, în timp ce pierderile de la companiile militare private și cele mobilizate din teritoriile ocupate temporar nu sunt luate în considerare.
Situația se înrăutățește din cauza atitudinii generale față de proprii răniți. În special, în spitalele rusești, diagnosticele și natura rănilor de luptă sunt simplificate în mod deliberat și nu se acordă timp pentru reabilitare pentru a returna rapid militarii în zona de luptă”, se arată în mesajul transmis de către Statul Major ucrainean.
Un răspuns din partea Moscovei referitor la aceste informaţii nu a venit deocamdată.
Zelenski: Rusia trebuie să fie declarată stat sponsor al terorismului. Ce argumente prezintă preşedintele Ucrainei?
De cealaltă parte, preşedintele Volodimir Zelenski insistă ca Rusia să fie supusă unui nou pachet de sancţiuni, cel de-al optulea, dar şi să fie declarată stat sponsor al terorismului.
„De ce cea mai mare sursă de teroare din lume – Rusia – este capabilă încă să ducă acest război? Şi de ce poate purta războiul într-un mod atât de crud şi cinic? Există un singur motiv – presiunea insuficientă asupra Rusiei.
Răspunsul la teroarea acestui stat este insuficient. Uitaţi-vă la ce îşi poate permite Rusia! Niciun alt terorist nu a făcut asta vreodată în istorie – atât de multe lucruri deodată”, a declarat Volodimir Zelenski în cel mai recent mesaj al său.
Liderul de la Kiev a explicat şi ce metode de teroare foloseşte Rusia în acest moment.
Teroarea radiaţiilor la centrala nucleară Zaporojie –Prezenţa trupelor ruseşti la fabrică, provocările ruseşti constante şi bombardarea teritoriului centralei au plasat Ucraina şi toată Europa în pragul unui dezastru radioactiv.”
Teroarea energiei – „Locuitorii multor ţări din întreaga lume suferă din cauza creşterii dureroase a preţurilor la resursele energetice – la electricitate, la căldură. Rusia o face în mod deliberat. Şi în mod deliberat destabilizează piaţa gazului în Europa.”
Teroarea foametei – „Este o tactică foarte cinică şi complet deliberată a Rusiei. Şi este îndreptată nu doar împotriva ţărilor sărace, ci în special împotriva acelor regiuni ale lumii din care ar putea veni un nou flux de refugiaţi în Europa. Crize grave ale migranţilor în Europa – acesta este planul statului terorist”, a mai spus Zelenski.
FMI ar putea acorda Ucrainei un ajutor de urgenţă de 1,4 miliarde de dolari
În tot acest timp, Ucraina ar putea beneficia în curând de un sprijin consistent din partea FMI. Marţi, 13 septembrie, preşedintele Zelenski va sta de vorbă cu directorul general al Fondului Monetar Internaţional, Kristalina Georgieva.
În cadrul unei sesiuni informale de luni, Consiliul de administraţie al FMI a discutat un plan care ar putea oferi Ucrainei un ajutor de urgenţă de 1,4 miliarde de dolari prin intermediul instrumentului de finanţare rapidă al FMI.
Oficialii din Ucraina spun că urmăresc un program al FMI de 15-20 miliarde de dolari, însă o astfel de sumă are şanse mici pentru a obţine aprobara Fondului.